Till fårsysslorna hör höskörd

Idag var första dagen på höskörden! Efter flera dagar av sol och vind kunde vi köra in fem lass härligt hö! Visserligen äter våra får inte hö utan ensilage men det hör till att hjälpa till med höskörden och det är något visst med detta hököre.


Sen var det slut för idag men imorgon ska det in mer. Jag ska stränglägga (tror jag det hette) efter lunch nån gång med en blå traktor (med mossa på).

Det här är min nya partner. Jag försökte få låna Nöbbles Gårds nya Fendt (eftersom de ändå är i Danmark på semester) men se det gick inte. Bonden hävdade via SMS att han inte visste var nycklarna var. Han är en fegis.

Dessutom ska jag mocka ut i fårhuset. Det är två djupströbäddar på en sådär en 100 m2 som ska ut och det görs inte med skottkärra. Jag vet inte vad jag tänkte, men jag hade inte trott att det var med Grävmaskinen. Jag har suttit i Grävmaskinen en gång och vickat på spakarna och försökt knyckla ihop ett aluminiumrör som skulle slängas i container.
Det känns lite mer osäkert att navigera i ett begränsat utrymme. Tänk om jag kommer åt någon pedal eller spak som gör att den kastar sig iväg. Vilket fick mig att tänka på en Googleannons jag läst för länge sedan - och som fortfarande låg kvar:
Grävmaskin, Bergtrack AB
Vi säljer grävmaskiner med lång erfarenhet inom branschen.
www.bergtrack.se

Strängläggningen med Lilla Blå, på öppet fält, känns tryggare. Den ser erfaren ut.

Nabbendagen

Igår var det Nabbendagen i Timmernabben. Förutom andra aktiviteter i Timmernabben kunde man i hamnen stå och sälja egna produkter och där var även bakluckeloppis. Några sålde hemgjorda salvor, min goda vän Eva Stenvide sålde sin chutney, några nya marmelader och dukkah ( http://stenvide.blogspot.com/  ). Bredvid stod jag och sålde (försökte sälja) garn och skinn för Lilla Lamm och Nöbble gårds rapsolja. Rapsoljan var populär, men stickintresset var lågt och skinnen blev beundrade, dock förblev de i Lilla Lamms ägo.

En kvinna stod och tittade på skinnen och pratade om hur fina de var var. Sen fick hon se, att det faktiskt var ett "ben" på det närmsta skinnet. (När det fåret blev flått sparades någon dm av benskinnet, annars kapar man vanligen av sådana utstickande delar.) Kvinnan blev mycket upprörd och frågade om det var ett dött får?... För en gångs skull blev jag helt ställd och visste inte vad jag skulle säga. Men jag erkände väl i alla fall att fåret var dött och att vi hade låtit slakta det. Då undrade kvinnan hur skinnet kom av fåret, och när jag skulle förklara slakt och hur man flår, då skrek hon nästan av äckel och gick därifrån. Hon hade egna fårskinn, men gud vet hur hon trodde att de blivit som de blivit? Tror en del människor att man klipper av ullen och limmar på den på något skinnliknande material? Eller att man bara flår självdöda får?

Lite garn fick jag sålt, fast Lilla Lamm fick ju ganska mycket reklam och likaså Lindas Fik & Butik, så det var värt 50 kr i avgift. Solen sken hela dagen och jag pratade med en mängd trevliga människor. Vid fyra packade vi ihop och jag gick bort till rökeriet och köpte rökta räkor, rökt sik, rökt flundra och rökt lax. Detta medbringades till Linda och Chris som lyssnat på punkmusik på Fik & Butik, när Factum spelade på eftermiddagen http://fikochbutik.blogg.se/ .

På måndag kväll bär det av med hästtransporten på släp upp till sommarstugan i Ödeshög. Baggen Hampus ska hämtas på tisdagskvällen, men innan dess ska en loppis plundras och Ellen Keys Strand beskådas http://www.ellenkey.se/ . På onsdag morgon ska sen baggen inlämmas i vår lilla baggförsamling.

Länge leve Jordgubbsverket!

För ett litet tag sen ringde en kvinna angående vaccination mot blåtunga. Våra lamm ska vaccineras och tydligen ska också tackorna vaccineras en gång till. Hur eller hur så ska fåren vara öronmärkta när de vaccineras och våra lamm är ju inte det ännu. I måndags skickade jag in beställning på öronmärken till Jordbruksverket och chansade och skrev till att det vore jättebra om vi kunde få märkena snabbt, just pga detta med blåtungevaccineringen. Annars har det tagit några veckor att få märkena, men döm om min förvåning när de låg i min brevlåda idag, tre dagar senare! Så kommer väl inte Blåtungepatrullen förrän i augusti...

I samma brevlåda låg också en inbjudan att delta i Sporsjödagen, som hembygdsföreningen anordnar. Vi var med i fjol och det var väldigt trevligt. Vi hade naturligtvis garn och skinn med oss och gjorde reklam för Lilla Lamm och värmlandsfår och får i största allmänhet. Vidare var det linberedning, folk som spann, slöjd och mycket annat. Lilla Lamm tänker vara med i år också - det är i alla fall reklam, även om vi i fjol inte sålde något.

Och på lördag finns Lilla Lamm på plats i Timmernabben på Nabbendagen. Jag får åka utan Linda, som har fiket öppet och tillika en punkkonsert kl. 14.00 på/utanför Fik & Butik. Ja, det är inte Linda som spelar, utan ett band som heter Factum. Själv står jag och försöker kränga våra grejor i Timmernabben alltså. Har ni inget för er kan ni åka dit, i hamnen, jag tror det var mellan 11 och 16.


Lilla Lammtävling i KalmarPosten

Idag kommer KalmarPosten ut och enligt säker källa (en anställd på Kalmarposten) så är två av bilderna vi tog häromveckan med i en läsartävling. Jag har inte sett den själv men det är en bildgåta innehållande Charlie Brown i olika situationer.

Lilla vallhunden

Igår morse visade Lassie att det nog kommer att bli en riktig vallhund av henne. Hon var med i fårhagen vid den dagliga fårräkningen under noggrann uppsikt. Ingen tacka betedde sig dumt mot henne tack och lov; hon får inte bli rädd för fåren. Men de är snälla, våra tackor.

Så fick Lassie springa runt fåren lite grann. Hon har lärt sig höger och vänster, stanna och framåt, och det tränade vi med fåren i en skock i mitten. Hon var helt med på noterna och lydde så fint. Gick självmant ut i en vid båge, när hon ville komma upp bakom fåren. Tackorna samlade ihop sig lite grann och höll ett vakande öga på den lilla svartvita pilen som kilade hit och dit. Till slut tröttnade de på det hela och försvann upp i skogen och Lassie fick komma tillbaka efter väl förrättat värv.

Dubbelt roligt var det, dels för att hon faktiskt lyssnade på mina kommandon, trots att det var en massa får med på plan, dels att hon instinktivt visste att gå i en stor båge för att runda djuren. Jag blev alldeles upprymd och var tvungen att ringa Linda och berätta om vår vallhund.

Den lilla hunden fick sen följa med upp till midsommarfirandet på Nöbble gård. Runt 25 personer, stora och små, en ridgeback och inalles fyra border collies, på en fest som varade mellan 13 och 03. Det var en trött vallhund som traskade hem på morgonen och det var som att ha en säck potatis i sängen sen - hon var helt medvetslös och vaknade inte förrän vid 9-tiden. Hon är fortfarande (kl. 14) ganska foglig...

Det är ett särskilt skimmer över våra baggar...


Caitlyn hänger på Charlie Brown, Cameron håller på Ctig Helmer och Tyra sitter på hukDet är Charlie Brown, Caitlyn, Ctig Helmer, Cameron och Tyra.

(Caitlyn och Cameron är inte baggar ur C-kullen)


Jag fick va' med på kort!  Kungen längst till vänster (Chabo eller Carl Gustav).
Cameron, 5,1/2 år, fotade med mobilen.

CSI Rockneby (Cow Scene Investigation)

Tittade till fåren i förmiddags, ville kolla att de inte regnat bort. Men, någon - eller något - hade flyttat på taket till mineralbunken. Hrm...den hade verkat stadig nog för att hålla för fårens härjningar.


Ahaa! Taket kan inte ha fattats allför länge. Det hade störtregnat tidigare under natten och morgonen så det var ett nyss begånget brott jag undersökte.Ahaaaaa!!! Ett spår! Av en kalv!


Jag ropade på fåren men hörde dem bara bräka på håll. Jag gick mot bräkandet och snart fann jag fåren . De motades av kalvbrottslingarna som hindrade de oskyldiga fåren från att skvallra.
Brottslingarna tog till flykten när jag kom och jag kunde börja vittnesförhören med fåren. (Tyvärr fattades fyra stycken men de kom efter ytterligare ropande).
Det visade sig att kalvarna tröttnat på att välta fårgrindar, bajsa stora blaffor där vi går, stoppa flugor i vattenhinken och slicka upp fårens saltsten. Nu ville de ha riktigt roligt så de hade bestämt sig för att flytta mineraltaket och låta fåren få skulden. De hade inte räknat med att den mjuka marken skulle bevara deras klövspår och att fårens herdinna skulle komma ut i hagen så tidigt.

Vid vittneskonfrontationen pekade Tofs ut en brun "kalv" som ledande i ligan.


Den utpekade kalven försökte sedan försvåra utredningen genom att helt sonika valla iväg hela fårflocken upp i skogen. Detta kom tyvärr inte med på bild eller film men skulle vi misslyckas med vallhunden kanske vi kan styra kalven från brottets bana och ha den som kovallare istället.

Tack till min mentor i brottsutredningen: Gil Grissom, CSI Las Vegas
 

Hampus

Nu är han lokaliserad - pappan till våra lamm våren 2010. Han heter Hampus och bor utanför Ödeshög (där f.ö. min familj har sommarstuga) och ägs av Ann-Charlotte Fokine. Hampus (eller HumpUs, som våra tackor kommer att kalla honom) är mörkgrå och stilig och fick lamm nu i våras. Det känns skönt att veta att han är fertil; det är ingen hit att stå där med ett gäng odräktiga tackor nästa vår...

Hampus ska hämtas nu i juni och sen får han gå  med våra småbaggar tills det är dags att flytta över honom till hans väntande damer i höst.

Idag ringde de från blåtungevaccinationscentrum eller vad det kan heta. Det börjar bli dags att vaccinera lammen nu, men tydligen ska tackorna vaccineras ännu en gång.

Och stackars alla uteliggardjur - ikväll/inatt ska det regna bortåt 40 mm sägs det. Hoppas fåren inte möglar.
Baggen

Garn, underbart ullgarn!

Obehandlat ullgarn från svenska allmogefår
Obehandlat ullgarn från våra ekologiskt uppfödda värmlandsfår. Färgerna är de färger som våra får har och garnet består av tackull och lammull blandat, vilket gör det både mjukt och slitstarkt.

Pris: Entrådigt 120:-/hg 
         Tvåtrådigt 100:-/hg
Härvorna är ca 100g men variererar lite så vi väger garnet vid försäljning. Frakt tillkommer om vi ska skicka det. Välkommen med din beställning! info@lillalamm.seEntrådigt grafitgrått ullgarn


Entrådigt silverbrunt ullgarn


Entrådigt silvergrått ullgarn


Entrådigt skogsbrunt ullgarn

Tvåtrådigt silvergrått ullgarn från värmlandsfår
Tvåtrådigt silvergrått ullgarn.

Fårostexperimentet avblåst strax efter avspark

Eller ska jag säga utspark...

Dott var inte på sitt medgörligaste humör vid mjölkningen idag. Men trots att hon sparkade både skålen och Lill under mjölkningsproceduren så blev det trots allt ett par deciliter mjölk. Jag tyckte dock att den hade lite väl mycket skräp i sig.   Lill, som för övrigt inte tycker om fårost, (heller) tyckte jag var sjåpig och menade att det nog inte var så rent förr i tiden. Jag svarade torrt att det inte var "förr i tiden" nu.
Amanda, visade det sig, behövde inte mjölkas och Bolly vägrade blankt att låta sig fångas. Det är nästan övernaturligt hur snabba de är att fånga upp vem i flocken det är man är ute efter. Tamaste fåret blir plötsligt väldigt perifert. (?) Om det nu är ett ord som beskriven ett får i periferin.
Hursom helst  bestämde jag mig för att fårosten man köper på ICA duger åt mig för närvarande.

Nationaldagsfirande?

I fredags när Linda tittade till fåren fattades Clown, vår vita bagge med svarta tecken. Sommarens första dödsoffer, förhoppningsvis också det sista.

Igår körde Veronica (Nöbble gård) och jag ner till hagen på morgonen för att mjölka Amanda, Clowns mamma. Hennes juver var sprängfyllt och tackorna kan få juverinflammation om man inte lättar på trycket. Vi mjölkade nog ur någon dryg liter och juvret, som innan varit stenhårt, blev mjukt igen.

På väg därifrån säger Veronica Det ser ut som det där fåret är på fel sida om stängslet! Och det var det. Charlie hade helt enkelt lyft understa ståltråden och gått ut. Och även om fåren är ulliga, så brukar det vara sådant drag i ståltrådsstängslet att inget djur funderar på att gå i närheten ens.  (När markägaren slog på strömmen i april, hörde han ett rådjur bröla till längst ut i hagen; det hade väl stått precis vid tråden och fått sig en rejäl kyss.)

Jaha, ingen eller dålig ström i hagen. 22 får och 9 kalvar strömlösa. Markägaren inte hemma, inte heller hans son. Veronica hittade inte spänningsmätaren, som man kan testa effekten på stängslet med. Till slut kom markägaren hem och lånade mig sin mätare, vilken sa att vid anslutningsstället var det 1,0. Jaha? Där Charlie gått under var det 0,6. Jaha? Ringer Veronicas man Lennart och frågar vad det bör ligga på. Han sa 5-6000 ungefär. Nå, vi begrep oss inte på detta riktigt, men efter genomläsning av bruksanvisningen visade det sig att mätaren angav kilovolt. Så spänningen låg på en tiondel av det lämpliga på stället där Charlie "rymde".

Efter genomgång av hagen hittade jag en stålvajer som ramlat över stängslet och låg ner i gräset. När den var avlägsnad kom spänningen upp i 3,0 kV respektive 2,6 vid Charlies utgång. Bättre, men inte bra. Vi måste röja gräs och annan växtlighet också.

Hur eller hur beslöt vi oss för att flytta Charlie och de andra bagglammen till en egen hage. Dels för att Charlie inte skulle lära de andra fåren tekniken att lyfta stängseltråden, dels för att de är så stora nu, att risken finns att de betäcker sina mammor och systrar.

Linda hade halvannan "ledig" timme emellan stängningen av fiket och kvällens fest. Den utnyttjade vi till baggflytt. Jag satte ihop en liten fålla och stängde in våra fem kvarvarande baggar i väntan på Linda och hästtransporten. Jag fick stå mittibland baggskrällena, för de försökte oupphörligen stånga ihjäl varandra, särskilt Charlie och Ctig-Helmer. Och de som inte höll på att stångas betäckte under tiden de andra, vilket ju var bättre, för då kunde de inte stångas...

Lite sorgligt är det att avskilja bagglammen från deras mammor. Dott och Bolly cirklade runt den lilla fållan och pratade med sina söner (Se nu till att äta ordentligt! Låt inte de andra pojkarna vara elaka mot dig! Etc.). Sorgligast var när Amanda bräkte och hoppades att hennes döde son skulle vara bland de andra i fållan. Hon kom rusande med öronen glatt riktade framåt, men vände moloken om, när Clown inte var där. Bara Pims gav blanka fan i sin son Charlie; hon hade ju hans syrra Chutney kvar i alla fall.

Iväg till nya hagen hos Bengt. En mindre men väldigt fin hage med riktigt fårnät omkring. Där får de gå till i höst, när det är dags för slakt. Om ingen vill köpa dem som livdjur förstås.

Idag måste vi mjölka tre tackor alltså: Amanda som miste sin Clown, Dott, mamma till Ctig-Helmer, jättelammet, och Bolly, mamma till Chabo och Carl-Gustaf. Linda vill göra ost. Det kan bli spännande...

Garn i världsklass!

Igår pratade Linda med Jeff och Pia på Solkustens ullspinneri. Vårt garn är klart och det är "av världsklass" enligt dem!

På tisdag hämtar vi garnet och sen är det bara att börja sälja. Kanske att det först blir ett releaseparty/garnvernissage - vi får se.

Garnet är entrådigt (lite tvåtrådigt finns, men inte mycket) och bör vara i kulörerna: ljusgrått, mörkgrått, beige och brunt. Ni som är intresserade får hänga på låset, för det här garnet kommer att gå som smör i sommar, när alla turisterna kommer till Lindas Fik & Butik (www.fikochbutik.se) !

RSS 2.0