Sista oktober

Så. Nu väntar vi bara på klipparen... Han skulle ha kommit i förra veckan, men gjorde inte det. Nu kan det bli måndag eller tisdag; han skulle ringa idag söndag och tala om vilken dag det skulle bli. Lite svårt att planera verksamheten med Linda o mig som jobbar heltid och en oprecis klippare. Men det löser sig; det gör det alltid.

Alla tackorna mår bra. Dock har Caramelle ett sår på mulen, som hon fick sista veckan på betet. Det ser ut som ett större djur har rivit flera djupa streck i hennes nos. Hon verkar obekymrad om det dock och skorporna börjar lossna, så det blir nog bra med tiden. Vi undrar naturligtvis vad som kan ha åstadkommit detta: räv? lo? grävling?

Mina trädgårdsfår Diva och Decibel har anpassat sig väl i den stora flocken. Bägge vill gärna komma och gosa när jag är och hälsar på dem, men annars är de som vilka får som helst. Det är rätt skönt att få ha trädgården för sig själv igen och hundarna tycker nog det de också. Nu har Hedemorahönsen bott i hönshuset ett par veckor, så det finns lite allmogedjur i trädgården fortfarande. Tre hönor och så tuppen Fjalar.

Klöver Lime, vår avelsbagge jobbar på. Idag såg jag honom betäcka Cocos och igår hade han stått och flämtat när Linda kom ner. Strax blev han omringad av flera tackor som gosade med honom. Han är mycket omtyckt verkar det som! Och helt ofarlig för oss, till skillnad från Hampus i fjor, som man fick ha ögon i nacken för, åtminstone frampå slutet av betäckningstiden.

Nu får i alla fall tackorna och Klöver Lime stå inne tills Conny har varit och klippt dem. Såg ut som om det skulle kunna bli lite regn imorgon och de ska ju vara torra vid klippningen.

Bagglammen har ont om mat i sin hage, så vi har stödutfodrat dem med hö och lite spannmål. Imorrn ska vi köra ner några balar ensilage till dem, så de har lite att äta på tills det är dags för slakt runt första december. Nästa år kommer vi att ha runt 20 bagglamm och då måste vi se oss om efter en ny, större hage med bättre bete, vilket förmodligen kommer att föra med sig ett gediget stängslingsarbete...

I fårhuset ska vi få lite bättre lyse nu - ett par lysrörsarmaturer ska sättas upp vid ströbädden. Det kommer att bli jättebra och vi kommer att vara tacksamma för det sen när det börjar lammas.

Men först klippning, sen baggslakt och sen kanske vi kan koppla av några månader innan lamningen börjar.

Höstpyssel

I helgen ska tackornas tas in från sommarbetet. Ströbädden ska fixas först och lite annat. Conny Malm (bästa klipparen) kommer i veckan och snaggar damerna. Så nu får trädgårdsfåren bli vanliga får igen och flytta ihop med resten av hjorden.

Baggslakten kommer att ske i början av december, men det gör inte så mycket, då har de några veckor till på sig att växa.

Sen är det bara att vänta på att lamningen tar sin början. Runt 21 mars är tippat datum.

Hurusom man fästa ett elband medan elen är på

bild1083 (MMS)

Här visar Linda hur man enkelt med hjälp av två revben kan ånyo fästa ihop eltrådar och elband. (Det visade sig sen att elen inte var på...)


Fånfår

bild1084 (MMS)

Tant Tofs parkerades i min lilla lagård på tomten, emedan hon var halt på en framklöv och vår veterinär skulle komma ut och titta på henne. Men Tofs skulle minsann inte vara kvar i fåravdelningen inte, så när jag kom hem igen hittade jag henne hängande över brädväggen. Inte helt lätt att asa tillbaka 60 kg tacka, som dessutom inte är särskilt samarbetsvillig.


Kross som kross för flickorna

Efter tre veckors karantän var det bara ett fotbad mellan benämningen bagglamm och avelsbagge för vår klövernosde charmör Lime.


Efter pedikyr och kort bilfärd till sommarhagen släppte vi in honom i "krossfållan" på sommarbetet. Ropade på FÅÅÅÅÅÅREN och det dröjde inte förrän förväntansfulla bräkanden hördes.



Damerna i sommarhagen kom glatt springande för att få sin spannmålskross. Döm om deras förvåning när de framme vid fållan möttes av Hjärtekrossaren Lime. (Utan att peka ut något får kan sägas att vissa får i första hand fokuserade på matkrossen.)



Lime möttes helt klart med mer intresse och mindre fasa än förra årets jättebagge; Hampus med hornen som fick damerna att vända på klöven och fly. Med kross lockade vi dock tillbaka dem den gången och han tog sedan väl hand om dem.

Efter en hastig hälsningsceremoni travade flickorna iväg på ett särdeles fjöntigt vis och baggen travade efter. Upp ett varv i skogen och de modiga väntade sedan på en närmare presentation på öppen mark. Några stod avvaktande kvar i dungen.



Om någonting här i världen följer någon slags rutin, så kommer förhoppningsvis de första lammen runt den 23 mars nästa år. Kvällen här i byn har bjudit på vackert väder och en fin solnedgång så Lime har haft de bästa förutsättningar att förföra damerna.



Dagens artikel från ATL: Rekord i får i kål

Måndag 4 oktober 2010

Rekord i får i kål

Det har slagits nytt världsrekord i en udda gren, nämligen kokning av får i kål.

I det tidigare rekordet var grytan som användes 2,20 meter i diameter och 1,50 meter hög. Den gryta som rekordet slogs i var 2,49 meter i diameter, 1,455 meter hög och rymmer 7085 liter, rapporterar den norska tidningen Nationen.

Rekordet slogs vid en får i kål-festival i norska Oppdal som lockade uppemot 20 000 besökare. Ur rekordgrytan serverades 1500 kilo får i kål.


ATL.nu
[email protected]


RSS 2.0