Svårvallat

I och med att vi öppnade upp till "dödshagen" har Lassie fått ett mycket större område att valla på. De senaste dagarna har tackor och lamm betat ganska långt bort i den nya hagen och Lassie har fått kämpa rejält för att först få över dem i gamla hagen och sen vidare till exercisfältet (där de får spannmål). Mellan hagarna är bara en smal tarm för djuren att passera igenom, vilket stoppar upp flödet en smula. En annan svårighet är att våra tackor inte har särskilt uttalad flockkänsla, varför det mycket väl kan hända att när 60 får har passerat "tarmen", står två tackor kvar med sina lamm och tänker minsann inte ge sig ut i regnet bara för att följa med övriga flocken!

Sen kan de oftast inte tänka sig att hålla sig på ett spår, utan delar gärna upp sig i små rännilar, vilket gör att Lassie får kuta som en galning för att täcka upp.

Plötsligt får en tacka eller ett lamm för sig att de inte ska gå längre, utan kanske ska beta eller prata med hunden. Än så länge är Lassie för "svag" för att kunna tackla sånt ensam; hon måste ha lite uppbackning av matte och beröm när fåret går vidare. Förhoppningsvis och troligtvis kommer tuffheten vad det lider.

Men hunden har roligt och jag har roligt och tackorna tar inte så allvarligt på det hela, så alla är rätt nöjda med arrangemanget. Och inget annat kan tillnärmelsevis trötta ut hunden så totalt, både fysiskt och psykiskt, som vallningen. Att ta flocken genom de två hagarna, säg att det är omkring 4-500 meter, det är ungefär vad Lassie orkar med; sen har jag en död hund bra många timmar framöver. Fast en lycklig hund!

Bete stängsling bete stängsling bete

Fåren betar och solen skiner! Idyll, om det inte vore för att gräset växer lite dåligt utan vatten. För säkerhets skull tog vi en morgon och drog en extra eltråd utmed den delen av fårhagen som vetter mot hagägarens grönsaksland. Där ser så frestande frodigt ut och vi ville inte riskera tråkig stämning orsakad av får i kål.
Samma dag, 12 timmar senare, ringer hagägaren och påpekar att nu är ALLA fåren i hästhagen (en inhägnad enklav i fårhagen) och lämpligen utföses å det snaraste. En slutgiltig lösning på på problemet med att får äter upp hästens mat, efterfrågades också (å det snaraste).
Hopp i jobbarkläderna och samla upp märlor och fårnät och susa iväg till hästhagsenklaven (som nu var fårfri såklart) och dra upp nät. Ett par timmar senare var hagen hermetiskt tillsluten ...typ.

Betet är ju som sagt inte det bästa så vi bestämde oss för att öppna upp till den del av hagen vi kallar dödshagen. Flera får har dött eller behövt nödslaktas i denna hage, visserligen av till synes olika orsaker, men vi är inte så förtjusta i den. Vi hade faktiskt inte tänkt använda den mer och därför har nedersta eltråden tagits bort för att lättare kunna röja under staketet. Nu fick Lill sätta tillbaka den och öppnade sedan upp för får och kalvar att gå i hela hagen.

Så, i morse var första morgonen efter tillträdet till dödshagen: 61 stycken ställde som vanligt upp sig på led för räkning! Det fattades fyra. Var var de nu då? Ropade och fick bräkande till svar, inte allt för långt borta som det lät. Hade någon fastnat? Traskade mot bräkandet och fick se fyra stycken på andra sidan stora diket som avdelar mot "dödshagen" och de fattade inte att man måste gå tillbaka för att återförenas med flocken. Lockade med dem till öppningen och hoppades att de lärt sig något. Jag lärde mig att aldrig chansa på att ta vita basketkängor när "jag bara ska räkna in fåren". Det hade nämligen regnat lite under natten så det var för en gång skull blött i hagen. Nu har jag kamoflagefärgade skor.

Och nu ser vi fram emot att våra sista 170 ekstolpar ska bli klara så att vi kan stängsla in vår nya bagghage!

RSS 2.0