Knarkarfår

Efter att Bella betett sig konstigt och spytt spannmål var det lugnt några dagar. Sen var det Bella och ett lamm som tuggade fradga och hoppade och skuttade så att de ramlade omkull. Bella spydde igen. Efter det var det Caramelles tur att göra om samma sak några dagar senare. Några minuter efter dessa "anfall" var fåren normala igen och återgick till betandet.

Jag ringde vår veterinär Kersti, som sa att allt tydde på förgiftning. Förmodligen har de ätit för mycket ekollon och fått dessa symptom. En del individer får smak för ekollon och blir lite beroende. De får svårt att svälja och när de kastar sig över spannmålen får de panik för att de inte kan svälja och kan börja kasta sig omkring pga av detta. Fradgan kommer också av att de inte sväljer ordentligt. Förmodligen har även själva rusningen till spannmålen viss effekt på symptomen, då fåren blir upphetsade.

Nu har vi dem som vanligt under daglig uppsikt och är det något mer får som verkar dåligt tar vi hem dem till vinterlagården med en gång.

Ekollon är inte att leka med.

Fest i hagen

Igår fick tackorna äpplen och det blev ett förtjust mumsande och kraskande. Får är otroligt söta när de står och gigglar med ett äpple i munnen utan att få något bra grepp för att bita sönder det. Tyvärr hinner man aldrig med med mobilkameran...
I helgen är det Family Four - vår fårsvärmarfamilj -  som sköter räknandet av tackorna, då både jag och Linda är bortresta. Då kan man lita på att fåren blir väl räknade och omhändertagna.

Vargen oroväckande nära

Läser just att en bagge blivit riven av varg i Blomstermåla som ligger knappt två mil norr om fårens bete. 

ATL skriver:

I helgen revs en vuxen bagge ihjäl i Blomstermåla i Småland.
Det är tredje gången på kort tid som får har rivits ihjäl av varg i östra Småland, skriver TT.
Enligt uppgifter till Barometern dog i början av september 15 får i Högsby i en hage.
Bland annat har man hittat tassavtryck som tyder på att en ung varghanne rör sig i trakten.


Håll dig borta vargskrälle!


Lassies brittiska namne överlevde fall på 60 meter

Lassie klarade fall på 60 meter

Publicerat 2010-09-20 23:16 i Dagens Nyheter

När collien Lassie försvann ur sin mattes blickfång under en promenad längs klipporna vid Sandy Bay i brittiska Devon trodde hon att hunden stuckit för att jaga fiskmåsar. I själva verket hade Lassie fallit 60 meter – och klarat sig.

Läs hela artikeln på DN:s hemsida: Lassie klarade fall på 60 meter

 

 


Ständigt denna Bella

Bella - vår clown - måste ha fått i sig något otäckt när hon gick lös på spannmålen jag hällt upp till tackorna. Hon fradgade runt munnen och joxade med huvudet, som om hon hade något äckligt på tungan. Sen böjde hon ner huvudet och kräktes!!

Jag gick en promenad med hundarna och tittade sen till kräkerskan och då mådde hon bra igen; inga spår av något illamående.

Mycket egendomligt. Naturligtvis rafsade jag runt i kräkset, men det var bara slem, några grässtrån och lite spannmål.

Så nu har man varit med om det också. Live.

Klöver Lime i nya hemmetVår nya bagge i sina nya omgivningar. Han verkar ha funnit sig till ro med både hage och sällskap.

Krusenulliga klövernosta Lime har anlänt

Idag hämtade Lill baggen som ska bli far till alla barnen nästa år. Lime, en ljus krusig kille med inslag av bruna och grå fläckar och ett litet klöver på nosen.


Här står Lime i fotbadet (bagagemattan från en Volvo 945) inmotad av Lill och en ihopfälld trädgårdssoffa. Hornen är vadderade ifall han hade fått för sig att stånga i rutorna på bilen (ovan nämnda Volvo). Nu var han som väl var snäll och lät sig transporteras utan att ställa till med några hyss.
Det sa klick! Eller, snarare gnähehehee, när han fick träffa de två snyggingarna Diva och Decibel. Han ska få gå i karantän tillsammans med dem i ett par veckor innan vi släpper honom med hela flocken.Tjejerna visste inte riktigt hur de skulle bete sig och baggstackar'n var alldeles trött efter sin resa men de verkade kärvänligt nyfikna på varandra i alla fall.
Udda hundrasMånga var det som skulle köra om vårt ekipage, men som blev liggande orimligt länge bakom oss - trots goda omkörningsmöjligheter - de undrade väl vad det var för hund vi hade i bagaget.

BaggpysselInte skulle mattorna ligga som jag hade lagt dem inte. Nej, de skulle skrynklas ihop lite. Vi har lindat Klöver Limes horn med tyg och tejp, så han inte skulle tjonga in i rutorna så de sprack.

Undersökning av bilKlöver Lime undersöker sitt hem för några timmar. Han var duktig bilåkare och la sig ner efter en stund.

BagghämtningHär har Jan Ekman i Osby fångat vår nya avelsbagge Lime. Klöver Lime får han heta, för han har ett svart märke på nosen, som ser ut som ett fyrklöver.

H U R R A !

Imorse var vår fårveterinär Kersti ute och undersökte klövarna på våra får och de är friska allihop! Så nu har vi snart veterinära papper på att de är klövrötefria och det är inte många besättningar som har det!

Så alla ni som velat köpa livdjur av oss - nu är det fritt fram! (I år har vi inga lamm till salu dock, men nästa...!)

Tack alla ni som höll tummarna för en lyckad utgång av dagens undersökning - det funkade!

Inte nog med att fåren är friska; vi har fått 14 rundbalar havrehalm levererade också från Nöbble gård, ekologisk såklart!

Och på söndag bär det iväg för att hämta årets avelsbagge hemma hos Jan och Annika Ekman i Osby.

Kanske våra prövoår är till ända nu? Vi får se, vi får se...


Bilden som försvann. Pappa-alternativ 1.


Trädgårdsfåren idag.


Nästanpå får

http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/geiter-reddet-etter-to-doegn-paa-15-cm-bred-avsats-3280688.html

Och på Lilla Lammfronten är allt lugnt. Utom att mina trädgårdsfår är lite lulliga av jästa äpplen...

RSS 2.0