Besökare i fårhagen

bild0723 (MMS)

Oskar, 5 år, föll för Caramelles charm. Inte undra på - det är ett ljuvligt får.


ATLs nyhetsbrev 29 juli

Får slaktat i hage

Ägaren hittade bara skinnet efter fåret i hagen.

Slakten bör ha skett någon gång mellan fredag förra veckan och tisdag denna vecka, rapporterar Sveriges Radio Jönköping. Det var i tisdags som ägaren hittade resterna av djuret i en koja i hagen.


Giftväxter

Hittade växt som var väldigt snarlik både sprängörten och vildpersiljan och växte på "rätt" ställe, i ett dike. Dock hade den inte sprängörtens rot, så det är nog något annat. Tydligen finns det en hel del flockblommiga vita örter som är giftiga. Jag får avvakta tills min fader Botanikern kan titta på eländet.

Sprängört

Larmet går om sprängört, som dödat hästar och kor. Mycket giftig växt, som växer i våta marker. Ger andningsförlamning, blodig fradga, förlamning. Mycket snabbt förlopp.

Kan det vara detta våra får dött/blivit sjuka av?

Måste genast ut i "fulhagen" och kolla.

Tonårsliv

Separerade Lilleman från hans systrar Decibel och Diva nyss. De är snart fem månader och det vore mindre bra om tjejerna blev dräktiga med sin halvbror. Bättre att de får vänta på sin vita riddare från Osby.

Lilleman är nog - eller precis på väg att bli - könsmogen. Han hetsade upp sig rejält häromdagen. På lapphunden... Tacklammen verkar än så länge ointressanta, men den dagen de blir intressanta kan det vara för sent.

Nu går han i bakre hagen i trädgården och bräker efter sina kompisar. Tur att man jobbar så man slipper höra det! ; )

Usch och fy

En bekants tackor insjuknar en efter en i betesfeber. Hittade Flusaflaskan och duttade på alla tackorna. Bagglammen får vänta på den nya flaskan Linda köpte. Annars är jag rädd för Flusa - jag fick en sjuhelvetes klåda av det förra gången jag behandlade fåren.

Fästingdjävlar från helvetet.

Favorit i repris

Nu har det hänt igen. Får fastnar med huvudet mellan ribborna i höhäcken i min Lilla Lagård på tomten. Diva - naturligtvis, vem annars? - var inte ute med de andra två jepparna, fast jag hörde henne bräka. Ut i lagården och kollade och mycket riktigt satt hon fast mellan spjälorna. Jag hjälpte henne loss och hon blev själaglad och vinglade ut i det gröna. Hon hade nog suttit fast sen läggdags, för höet var slut där hon hade nått och hon hade ont i ett framben, förmodligen bara musklerna som ömmade.

Sådana här veterinära ingrepp gillar jag! Man ser direkt vad som är fel, det kostar inget, går fort att åtgärda och djuret blir friskt på stört!

Bondehumor

bild0712 (MMS)

Å ena sidan...


Bondehumor

bild0713 (MMS)

Å andra sidan...


Får i fukt

bild0711 (MMS)

Vackert, eller hur?


Ny bagge

Nu har vi hittat vår nya avelsbagge. Han kommer från Jan och Annika i Osby (där vi köpte får 2007) och han är vit med fina, kraftiga horn. Hans syskon är tydligen oerhört kulörta; inte en är den andra lik. Till skillnad från våra lamm -10, som alla är svarta eller bruna (utom Darwin, som är vit med svarta prickar).

Så det ska bli roligt att se hur våra lamm kommer att se ut våren -11!

Regnmätarfår.

I hällregn och blåst åkte hunden och jag för att se till fåren. Skönt, tänkte jag när de gick på den enda del av hagen som man ser från bilen på nervägen till vanliga samlingsplatsen. Fick ändå gå ut för att räkna dem. 22... det ska vara 24 ...men då står väl två längre bort tänkte jag och körde vidare och parkerade. Vrålade på Fååååren men det kom inga får. Med öronen som regnmätare hör de väl dåligt, tänkte jag. Jag visste ju var de var och gick närmare och ropade och då kom de springande och in i fållan för räkning. 22. Två fattades; Chutney och hennes lamm Dukkah. Skit också, Chutney som blev biten av något i nosen härom veckan och tänk om det blivit nån komplikation (eller varför inte en helt ny sjukdom). Jag var just på väg och stänga in hunden för att påbörja sökandet, när de två saknade kommer strosande ur skogsbrynet med varsitt stort eklöv i munnen. Det är svårt att förklara hur glad man kan bli av att se två dyngsura får!

Mys-collie

bild0710 (MMS)

Efter en timmes promenad i hällande regn ligger Lassie och torkar i soffan medan matte läser deckare.


SMS-inlägg

bild0174 (MMS)


SMS-inlägg

bild0361 (MMS)


Duktig hund!

bild0691 (MMS)

Efter lite balansträning och lydnadsövningar ville Lassie ner och bada. Hunden har oanade talanger - kan både simma och apportera fint!


Apportavlämnande

bild0692 (MMS)

Iland med pinnen och skönt blöt.


Bajs collie

bild0687 (MMS)

Det luktade inte hallon om den här hunden, när hon kom tillbaka i fårhagen. Det var människoskit hon rullat sig i. Kan inte folk gräva en grop om det nu tränger på?


Jävla taggtråd II

bild0683 (MMS)

Så här såg taggtråden ut efter att jag fått loss Dinkel.


Mamma

bild0684 (MMS)

Dinkel hos mamma Cocos igen.


Jävla taggtråd I

bild0682 (MMS)

Så här hittade jag lilla Dinkel i hagen idag. Ett lamm fattades vid räkningen och efter att ha knallat runt i hagen nån knapp timma, fann jag henne helt insnärjd i taggtråd. Som vi har rensat denna hage från gammal taggtråd som legat och skräpat och lik förbannat hade vi missat ca 15 meter av fanstyget.


Uppbrott

Nu har bagglammen - alla utom Lilleman i min trädgård -  flyttat hemifrån. Bara Dott, som är mamma till bröderna Dip och Depp, blev lite bekymrad när hennes söner lastades in i hästtransporten. Men det var inget som inte gick att bota med lite spannmålskross.

Dott och Pims borde vara mest tacksamma för att bli av med sina "små". Deras bagglamm är lika stora som de själva och det är en syn när Dip och Depp diar stackars Dott samtidigt. Med horn.

Baggarna fann sig snabbt tillrätta i den nya hagen och började genast beta. Ingen ropade på mamma. Kanske blir ikväll vid läggdags.

Torrt torrt torrt

bild0664 (MMS)

Gräset och buskarna har tagit slut i min trädgård. Nu får lammen äta hö och sly som jag släpar hem. Har passat på att rensa upp i min trädgård också, så den har blivit lite luftigare. Måtte det regna snart.


Von oben

bild0657 (MMS)

Diva ur ett bigarråbärs synvinkel.


Veni, vidi, vacci

bild0653 (MMS)

Blåtungepatrullen bestående av Ellinor och Mia kom, såg och vaccinerade 35 tackor och lamm på 20 minuter. Tjopp, tjopp, tjopp. Och fåren hade så lydigt gått in i fållan och skötte sig ypperligt. Bra början på dagen. Här tvagar de sina fötter för att inte sprida eventuell smitta vidare till nästa besättning. Föredömligt agerande!


En bild säger mer än tusen ord...

bild0651 (MMS)

Visst har han söt nacke, Lilleman? Och han tänkte inte alls attackera Lassie; det är inte hans stil. De är mycket vänliga alla trädgårdsfåren och Lassie tycker speciellt mycket om att slicka just Lilleman i öronen.


Fårflyttning och röjning

Vi har flyttat över fåren till hagen de gick i i fjol. Törs inte ha dem kvar i den gamla hagen. Uppenbarligen var det något de inte tålde i den. Kalvarna däremot går bra att ha där.

Idag har vår röjsågsrobot Åke och jag börjat rensa under eltråden. Det var välbehövligt; rena djungeln bitvis. Åke är fantastisk! Som han jobbar i denna värme, nästan 30 grader. Och flugor och blinningar och vass, tistlar, brännässlor och björnbärsrevor. Mina ben ser ut som skit efter fyra timmar i hagen; skinnet pulserar och durrar efter nässlorna.

In i duschen och så iväg till biblioteksjobbet.

Var ska slevarna vara...?

bild0643 (MMS)

Fönstersnickare Ulla var hemma idag för att titta på/operera bort några fönster. Till slut var jag tvungen att ta in Ullas verktygsbox, för alla lammen var där och snokade och pillade. Sen la sig tjejerna nedanför fönstret (betyder det otur att ligga under en stege?) och Lilleman stod bredvid och tuggade på kvittenbusken. De är verkligen ohämmat nyfikna.


Unik bild

bild0636 (MMS)

För första gången i världshistorien har får förevigats drickandes vatten! Därmed har Lilla Lamm tagit hål - möjligtvis kål - på myten att får inte dricker.


Svartvita flugsnapparen

bild0634 (MMS)

Vet inte vilket som är mest störande - flugorna i sig eller bc:n som försöker fånga dem...


Lassies sår - av Anton 3 år


Tragedi i hagen II

Igår hittade vi ett grått tacklamm i hagen. Halvt förlamad. Vi har haft ögonen på henne ett tag, då hon har gått och stått stelt bak. Peter fick nödslakta henne.

Dagen före fick en grannes tacka nödslaktas. Jag hittade henne med en stor del av köttet och huden under bröstkorgen uppfläkt; det var som en stor ficka inunder det stackars kräket. Och i denna värme med flugor och allt - fy fan!

Kan resten av sommaren få vara lite mer händelselös månntro?

Varmlamm

bild0631 (MMS)

Mitt på dagen tar mina trädgårdsfår siesta i lagården. Upptäckte detta igår, när jag kom hem på lunchen och trodde alla lammen var stulna. Inte ett knyst sa de och rörde sig inte förrän jag hittat dem. Då fnissade de sitt otäcka lammfniss.


Till Anton

bild0630 (MMS)

Så här fin är Lassies tass nu. Hon tackar jättemycket för teckningen av hennes onda tass som du gjorde till henne! Vi ses på bibblan! Lill


ATLs nyhetsbrev 6/7

Oklippta får plågas i värmen

Länsstyrelsen i Halland slår larm om att många får plågas svårt när de oklippta går omkring med sin tjocka vinterpäls.

Parasiter och ohyra frodas i den varma pälsen.
- En del personer skaffar får enkom för att hålla markerna öppna. Fåren ses som lättskötta djur och ägarna inser inte att djuren måste skötas om på olika sätt, säger djurskyddsinspektör Malin Hartvigsson till TV 4 Nyheterna Halland enligt TT.


Öronmärkningens suveräner

bild0622 (MMS)

Dags att öronmärka lammen. De flesta blev märkta och märkta med rätt nummer... Här är det Depp (Johnny) som sitter i rävsaxen.


Stackars Lassie

bild0623 (MMS)

Oj oj oj - vad det är synd om mig...


Jakten på Johan Blot

Lilla onda tassen lämnar avtryck

Förvånansvärt vad ofta en hund sätter ner sina tassar. Och ÖVERALLT. Lassie hade t o m varit in bakom en dörr med sin blodiga trampyna. Vad hon nu hade där att göra?


Lilla Blodiga Tassen

Lilla onda tassen

är Lassies nya indiannamn. Skar av toppen på stora trampdynan på en framtass. På vad vet jag inte, men det hände i trädgården och där ska inte finnas några vassa saker. Så nu är hon justerad och får vara i stillhet några dagar. Inte lätt...


RSS 2.0