I-sticks-svans


Idag tog Lassie och jag en promenad till fårhuset och satt hos tackorna i nästan en timme. Mycket rogivande; man vill bara gotta ner sig i halmen/höet och slumra en stund. Bolly kom som vanligt och skulle bli klappad och pillad på och jag kunde inte låta bli att ta ett kort på hennes svans. När man gosar med fåren och de njuter står svansen rätt ut och Bollysvansen är förvillande lik en pinne som man bara tryckt dit.
För att motsäga Linda (bara för sakens skull) sätter jag min peng på att Bella blir först ut att lamma. Jag har ingenting alls att grunda detta på, utom att hon har en stor mage.


Klämdag på Lilla Lamm

Ikväll har jag klämt på alla tackor -stora som små- och känt på juver och svansar för att lista ut vilka som är dräktiga.  ...och börja gissa vem som kommer att lamma först. (Bettan är stalltipset för kvällen, men inte än på ett tag.) De småtackor jag lyckades pilla på medan de var upptagna med att äta, inbillar jag mig har börjat fylla sina juver med mjölk så de ska nog också bli mammor. Lilla Durums svansskinn var flera nummer för stort och alldeles jättesladdrigt.

Längtar efter små lamm och paniken innan tackan börjar slicka sin nyfödda och vaknätterna och lättnaden när de äntligen hittar spenen och ljudet av en brumlande tacka och iskylan efter att ha tvättat sig för att känna efter felläge och lugnet när alla lamm har kommit ut. Bara några veckor kvar.

Funnet i fårhuset

mms_img33244 (MMS)

Vi har även börjat föda upp... små... luddiga... vad-de-nu-heter.


FårhuspysselEftersom vi kommer att få rätt många lamm i år (förhoppningsvis) kommer vi att ta andra delen av fårhuset i anspråk och ha lammtackorna där. I helgen började vi så smått förstärka befintliga "väggar"/avdelare och sätta nät. Vanligt fårstängsel kan de små ta sig igenom, så vi tänkte sätta hönsnät, men till slut blev det kycklingnät. Så i år kan lammen vara hur små som helst...
Vi blev rätt fulla i fniss när vi hasade omkring på våra knäskydd av halm i kylan; undrar om några andra snickare hade godtagit det?

En och en halv månad kvar....

Nu har vi börjat ge tackorna lite spannmålskross inför lamningen i mars. Och igår petade Linda i varenda tacka en liten dos selen, vilket man ska göra ca 6 veckor före beräknad lamning. Sen ska de ha en dos till ca två veckor före också.

Lennart på Gården har kört ner en SÄCK (flera hundra kilo) kross idag. Skönt att slippa hämta i smärre mängder!

Sen ska vi bara flytta ut en husvagn också, så vi kan börja göra iordning lammvistet, där mammorna ska bo med sina småttingar.

En del av de större tackorna har börjat anta kroppkakeformen när de ligger ner.

Hå hå hå.

Falskt alarm

Igår kväll när Linda var nere hos fåren var vår Chutney dålig. Ville inte resa sig och när Linda fick upp henne på fötter var hon ostadig. Ena ögat var lite halvstängt. Ingen feber. Idisslade. Veterinärkonsultationen telefonledes gav inget vid handen.

Imorse när jag var där och kollade reste sig Chutney upp när de andra reste sig. När jag kastade in hö till dem, var Chutney först på plats och tog för sig. Gud vet vad det var med henne igårkväll? På eftermiddagen hade Family Får varit där och gosat med tackorna och då hade alla varit pigga och ystra, lekt och stångats. Hoppas nu att piggheten håller i sig.


RSS 2.0