Nya tag

Lilla Lamm önskar alla bloggläsare ett riktigt

Gott Nytt År

och hoppas att ni fortsätter följa våra glädjeämnen och vedermödor under 2011!


Bara champagnen fattasEn smula is bildas i vattenhinkarna när det är -22 grader...

BollyBolly är alltid rolig att ta kort på. Hon har så ...eh...annorlunda... lugg och såna kamelkinder. Förutom att hon alltid ska bli kelad med, även om de just fått en sprillans ny ensilagebal.Litet peptalk inför lamningen om ca tre månader. Jag uttryckte mitt tydliga önskemål om inga fler napplamm från Bollys sida. Hon lyssnade, men frågan är om hon tog in nåt?Motionsspåret. Ca 10 meter. Inga friluftsfår det här...

Slaksidans försvarare

Jag fick ett recept av en dam en gång för ett par år sedan, när jag stod på torget och marknadsförde Lilla Lamm. Damen hade ätit en fantasisk lammrätt i Italien och helt sonika stegat in i köket och fått receptet.
Jag har lagat det en gång men dessvärre hittar jag det inte nu. I stora drag var det så här:

Gör en smet av brödsmulor, finhackad lök, vitlök, hackad persilja och citronsaft, + salt och peppar.
Putsa bort det fettigaste från slaksidan (tycker jag) och lägg smeten på och rulla ihop som en rulltårta. Knyt ihop med steksnöre och stek den i ugn. Kanske lite olivolja i originalreceptet men jag rekommenderar Nöbbles citronrapsolja.

Mått, grader och tid har jag ingen aning om utan kör på känn. Funkar oftast (utom när man cyklar i beckmörker utan lyse).
Passar till grönsallad eller som bufférätt tycker jag.

Det var det det

Då var slakten över för i år. 18 lammköttsköpare, som förstår att uppskatta det goda i livet, fick sitt kött idag. Och vi kan få lite välförtjänt vila tills lamningen börjar i mars.

Kul att få lite tillbaka på allt det jobb man lägger ner på får och lamm, även om det vi får in nog aldrig kommer att stå i proportion till arbetet vi utför...

Märkvärdigt

svårt det ska vara att sätta öronmärken på baggar som ska till slakt. Ett grönt och ett rött (kött- respektive skinnåtertag).

Endast Lilleman Spindelman ville bli märkt, men honom sparade vi till sist, när vi tänkte våra krafter skulle börja tryta. Så han gick med oss och uppmuntrade de baggar som faktiskt blev märkta...


Proceduren gick ju inte fortare för att bruna baggen Dalle - han som rymt från fållan i hagen några dagar tidigare - helt sonika hoppade 120 cm över till tackorna. Två gånger. Men han kommer att få sitt straff, baggskrället.

Små öron har de värmlandsfåren och horn sitter i vägen och baggarna är starka och svåra att hålla stilla, märktången betedde sig illa, men nu är alla baggarna, inklusive avelsbaggen Klöver Lime, blingade. Och Linda och jag har en ny uppsättning blåmärken...


Hämtning idag onsdag tillika slakt idag. Sen får vi hämta kropparna (helfallen som det heter på KLS-språket) torsdag eller fredag och sen blir det styckning på söndag och utdelning till våra lammköttsköpare.

Efter det kan det infinna sig något slags lugn, åtminstone på fårfronten. Hoppas vi.


RSS 2.0