Pappa?

dsc00400 (MMS)

Eller ska denne stilige unge man bli pappa till E-na? Det lutar åt det.


Bokkatt

bild0823 (MMS)

Assar lusläser vallningsboken. Låtsas han.


Flyttfårglar?

Åh nej, inte är det väl ett hösttecken när fåren kommer i V-formation? Inte än, snälla!

En påse blandade baggar

bild0813 (MMS)

Visst är det fint med de olika kulörerna och nyanserna? Längst fram till vänster är Lilleman Spindelman, som länge gick i min trädgård.


Kurragömma

bild0794 (MMS)

Ibland leker vi kurragömma i trädgården. Fåren gömmer sig och vi andra letar. Decibel gjorde ett tappert försök bakom skottkärran, vilket Diva förstörde genom att stå framför och avslöja gömstället.


Vallträning

bild0793 (MMS)

Lassie vallar Nöbbles fem gamla tackor. Hon har lärt sig att ta det lite lugnt, när jag ber om det. Vi övar i 25:an - en inhägnad på ca 25x25 meter - där det är lättare att styra hund och får och allt blir mer koncentrerat. Nu övar vi på små hämt, dvs att Lassie tar sig runt fåren och föser dem mot mig. Tackorna har vant sig vid Lassie och tyr sig till mig, vilket gör det hela mycket mer lättarbetat än i början, då de var misstänksamma mot både mig och hunden.


Besök i fårhagen

bild0787 (MMS)

Bolly undersöker Annas sandaler och de befinns inte ätbara.


Besök i fårhagen

bild0786 (MMS)

Sigge matar med müsli.


Besök i fårhagen

bild0785 (MMS)

Lille herden Sigge


Besök i fårhagen

bild0784 (MMS)

Sigge blev mycket populär bland damerna. Vägen till tackornas hjärtan går ju genom de fyra magarna som bekant.


Besök i fårhagen

bild0788 (MMS)

Caramelle försöker ta bort nitarna på Annas jeans.


Besök i fårhagen

bild0789 (MMS)

Kennet gosar med Chutney.


Suck!

bild0777 (MMS)

Inte den här gången heller...


I väntans tider

bild0776 (MMS)

Jyckarna vet att de ska med och se till de andra fåren. Diva och Decibel hoppas varje gång att jag ska ta dem för hundar och ta med dem också.


Nyfikna trädgårdsfår

bild0773 (MMS)

Måste checka vad matte har handlat - kan ju vara nåt gott.


När Diva var liten

bild0289 (MMS)

När Diva var liten bodde hon inne ett par veckor. Assar var vådligt förtjust i henne och var än Diva befann sig, så nog var Assar där i närheten.


Diva vilar ut i soffan

bild0768 (MMS)

Efter en dag av hårt arbete (läs: betande) tar Diva igen sig i soffan.


Värmländskt pärlband

bild0748 (MMS)

Ja, ibland undrar man varför man köpt och tränar en vallhund, när man har tackor som springer på rad in i fållan...


Rötkoll

Pratade med vår veterinär i eftermiddags. Hon ska komma ut och kontrollera klövarna på fåren efter sommaren. I september blir det, för det är då flest fall av klövröta uppdagas. Skulle det vara så, att hon inte hittar några tecken på sjukdomen, blir vår besättning friskförklarad och vi får lov att börja sälja livdjur igen. I så fall kommer vi i ett bra läge, för då har vi veterinärs papper på att vi är fria från klövröta och det är inte många fåruppfödare som har det.

Men, men, vi är alltför luttrade för att ropa hej ännu. Bara för att klövarna ser bra ut nu, betyder inte det att de ser bra ut i september. Det är bara att hålla tummarna.

Lilla Lamm får storfrämmande

Idag kom en busslast fårbönder från Västra Götaland på studiebesök hos Lilla Lamm. Då ett av deras planerade stopp ställdes in i sista sekund fick vi frågan om vi kunde ta emot sällskapet. Javisst kan vi det, sa jag men tillade att vi ju bara har 14 tackor  - men å andra sidan har vi på våra tre år med får varit med om det mesta.

Det hela började på mitt kafé, Fik & Butik, där jag pratade lite om det företaget och hur vi marknadsför våra får- och lammprodukter. Berättade att vi startade Lilla Lamm för tre år sedan och drog en (förkortad) version av alla sjukdomar vi (våra får) råkat ut för. Fick frågan varför vi fortsatt efter allt som hänt och sa som det är " Vi är väldigt envisa".


Bussen styrde sedan mot sommarhagen och kom med nöd och näppe under grenarna på uppfarten vid gården.Vi tog en kort promenad sista biten ner till hagen i det vackra vädret och när jag ropade på fåren sprang de väluppfostrat in i fållan och lät sig stängas in.

Flickorna beskådades klämdes och kändes på. Hull och päls och storlekar diskuterades.


Kalvarna ville också vara med


Tarja Hallonen

bild0744 (MMS)

Lassie har lärt sig plocka hallon. Det måste vara samojeden som lärt henne, för jag har det då inte. Tänk att de ser och lär så där! Fast på bilden ligger hon bara och är snygg.


Klipp från Pohlmans väderblogg

Ett av dessa är himlens utseende vid soluppgång och solnedgång som kan ge ett tips om det närmast kommande vädret. Man säger ”morgonröa ger skvätt i hatt – kvällsröa ger vacker natt”. Eller ”aftonrött ger klar natt – morgonrött våt hatt. I England säger man ”red sky at night shepherds´ delight, red sky in the morning shepherds´ warning”.

Lassie ger järnet...och tackorna är skeptiska...

Lycklig Lassie

bild0740 (MMS)

Så här ser en nöjd och glad border collie ut.


Periferpucko

bild0735 (MMS)

Ja, de är ju inte direkt sönderstressade av den där perifera typen som går i bana runt hjorden som en annan satellit...


Spring

bild0734 (MMS)

Springa fick Lassie göra när värmlandsfåren intog en cool attityd och sket i hunden.


Lassie vallar

bild0733 (MMS)

Idag vallade vi både Värmlandsfår och De Stora Vita Fåren på gården. Här har vi precis börjat och fåren undrar lite vad som ska ske.


Dussinbaggarna

Nu är de dussinet fullt i Bagghagen.

Lilleman har fått flytta ifrån sina systrar och bor numera med sina 11 bröder. Det gick inte att ha honom och hans systrar åtskilda i trädgården; de - framför allt Lilleman - gick och bräkte hela tiden, i timmar. Mina snälla grannar påstod att de inte tänkte på bräkandet; jag blev i alla fall galen av att höra det. Entonigt och upprepat med 6-7sekunders mellanrum.

Linda och barnen körde honom i bilen till de andra baggarna och allt hade gått bra. Jag var inte med, ifall han fortfarande hade tyckt att jag var hans mamma och inte skulle vilja bli kvar i hagen med bröderna sina.

Och jag har inte hört ett knyst från systrarna i trädgården vare sig igårkväll eller idag, så all is calm. Det är likadant när man tar bort bagglammen från deras mödrar och systrar i sommarhagen. Först uppstår lite turbulens, men efter någon dag blir allt lugnare än när baggarna var där.

Bara för det det började Decibel och Diva bräka i skrivande stund...  Ja, det lär inte Lilleman höra i alla fall; bagghagen ligger en 6-7 km bort.

RSS 2.0