Meta-vallningGin vallar vallhunden Lassie


25 lamm och 25 tackor kvar- en lägesrapport

Här har det ploppat ut lite lamm utan större besvär.

Det som vi måste komma ihåg är att Durum ville inte låta sina äta. Vi fick åka ner och hålla i henne med jämna mellanrum och det ordnade till sig på ett dygn. Nu har hon dock fått sina chanser...

Dotts tacklamm var ointresserad av att äta till en början och ville varken ha spene eller nappflaska. Sprutade i henne Lamb energiser och en stund senare åt hon för egen maskin från mamma Dott. Bagglammet var hungrigt och åt på en gång.

Chutney är ganska jobbig mot tackor som ska lamma. Går efter dem, buffar och trycker ner dem med huvudet. Har vi varit där har vi stängt in henne under lamningarna.

Bella lammade en morgon och det hade tagit minst två timmar från att vattnet gick till att hon fick värkar. Jag hade precis ringt veterinären klockan fem på morgonen när hon la sig ner och började lamma. Första kom ut med rumpan och hasorna först och fick liten draghjälp eftersom jag ändå var där. Andra rann ut utan problem och båda var raskt på benen.


Nu är vi där vi startade förra säsongen: 25 tackor som ska lamma! Redan har vi ett stort gäng busar som far omkring i nya lammdelen som vi tagit i bruk.

Gårdsplanen och vägen är uppgrävd av Kalmar Vatten som håller på att lägga rör för kommunalt vatten och avlopp så nu håller vi tummarna för att det inte ska behövas några akututryckningar av brandkår eller veterinär.


Efter lamningsuppehållet

Söndagen den 5 mars
På morgonen hade Choklad fått: Fazer (bagge), Fofflá (tacka) och Felicia (tackan som försvann). Alla tre små varav två riktigt smala. Alla ljusa men ena tackan har bruna ben.
Troligen hade Felicia fötts först och vimsat iväg och hamnat bredvid Epple. Epple blev till en början anklagad för att inte ha tillräckligt med modersinstinkter eftersom inte brydde sig nämnvärt om lammet. Hrm, det fick ju sin förklaring och hon är mycket intresserad av nya lammungar.

15.30 Dilba stod förnöjd i dörrhålet med en av varje sort som diade henne. Vita med ljusbruna tecken.

Måndagkväll och Bella och hennes badboll ser mer sprickfärdiga ut än vanligt. Det görs lamningstecken. Lamningskoll 21-24 ingeet händer...
Lamningskoll 03.15 Bellas vatten har gått men inget händer
Ringer vet. 04.40 Kersti Persson som lyckas ha jouren. "Dra ut dem". Lagom till luren är pålagd kommer första krystningen. Gick sen jättebra men jag drog sista biten på första lammet som kom med rumpan först och bakbenen instuckna under sig. Skönt att vi inte behövde gå in och känna och sortera upp det.

Tisdag morgon alltså Bella med Filip & Funny
Tisdag kväll Dixie smyger runt och krafsar. Det slutade lyckligt kl 22. 00 med två tacklamm, en ljus och en rådjurs, som just började dia när jag kom ner för kvällscheck.

Nu sova och försöka tina upp...

RSS 2.0