Sista klövdusten

Så var alla klövarna klippta för i vår. På tackorna alltså. Sen får vi kika på lammen innan vi släpper ut dem på betet; deras små klövar hinner växa en del de också. De är så lätta att de inte nöter så mycket på fossingarna.

Alla lammen och mammorna går nu tillsammans, utom Dixie med minilammen Elektra och Elektron. Vi försökte släppa ihop dem med de andra fåren, men Dixie blev tjuvdiad av andras lamm och kunde inte freda sig, så hon och hennes lamm fick egen kupé igen. Hennes småttingar behöver sannerligen all mjölk de kan få...

Får och lamm mår utmärkt bra i alla fall. I påsk ska vi ägna oss åt stängsel - dels planering av bagghagen vi ska bygga, dels koll av stängslet runt sommarhagen.

Vi jagar fortfarande vår fårklippare för att han ska komma och klippa tackorna, men han lyser med sin frånvaro.

Hrm.

Hurra hurra!

Provsvaren från Vidilab visade på inga parasiter. Alltså behöver vi inte avmaska fåren. Hipp hipp!

Elma på besök i hagen


Veronica och Elma i fårhagen. Caramelle, Eucalyptus, Emser, Ecco och några till vill vara med.

Samma gäng och Emil också.

Elma, Emil o Ecco

Elma o Ecco

Bolly. Igen....

Jaha, så var det dags igen. Bolly har försökt komma in i lammkammaren för att stjäla lammens spannmålskross. Och fastnat. Igen. Det är ett litet helsike att få loss henne, så jag hoppas nu att hon försökt sig på detta för sista gången...


Bajsdagen

Inför sommarens betesgång ska tackorna kollas så de inte har inälvsparasiter. I så fall ska de avmaskas. I och med att vi driver Lilla Lamm ekologiskt, kan vi inte slentrianavmaska dem, utan måste ha träckprov som visar på parasiter och en veterinär som ordinerar lämpligt avmaskningsmedel.
Ikväll samlade vi in 6 prover från olika tackor. Jisses vad de har svårt för att bajsa, när man vill att de ska bajsa. Annars trillar det kulor till höder och vänster så fort man tittar på dem, men i stunder som dessa kniper de.
Proverna lägges i 6 små plastpåsar som zippas igen. Dessa lägges i en stor plastpåse, som läggs i ett kuvert, som skickas till ett labb där man letar reda på eventuella parasiter (kul jobb!). Tillbaka får man ett obegripligt svar, som man faxar/mailar till sin veterinär, som säger vad man ska göra.
Detta får man göra vår och höst, ety man är medlem i Fårhälsovårdens Lilla Paket, där detta ingår.

Brunvitt


Två av våra brunvita skäckar. I hinken finns mineraler, som lammen gillar hårt. Själv skulle jag ha svårt att äta sand, som det ser ut som...

Sista lamningsdagen!


10 april visade sig bli den sista lamningsdagen 2011. 42 lamm inalles! Diva lammade tidigt imorse (ett gossebarn, STOR, Excalibur (Diva försökte pressa in honom i betongsockeln, så Linda fick "dra ut" honom ur "stenen".)).

Här nedan ses lilla Dixie med sina minilamm -Elektron och Elektra. Elektra är verkligen bara en skit och en tvärhand hög.


Här är vår sista lammerska för säsongen - Dussin. Fick en stor grabb och en liten: Efraim och Ending (Happy) vid 9-snåret imorse. Rätt snyggt tajmat med semesterslutet...Och stackars Decibel som inte fick lamma i år. Om baggen inte hunnit betäcka henne eller om hon sprungit och gömt sig när han kom, eller om hon inte är fertil vet vi inte, men hon får en chans till i höst. Nu får hon bli lektant åt lammen istället, vilket kommer att passa henne utmärkt, så lekfull som hon är.


Årets sista efterbörd - en skön syn!


Caits lammkalas

Lilla C fyllde fem i veckan och idag var det barnkalas i fårhuset.

Långbord av brädor och höbalar.
Lilla lamms barnkalas

Caitlyn på sin höbalstron


Av med duk och tårta och så byggde vi om bord och stolar till en höppborg.


Istället för den obligatoriska fiskdammen fick alla barn fånga sin påse med herdestaven.
och till sist en bild på lammet som gav Lilla Lamm ett ansikte: Electra! Vägde idag, ett dygn gammal, ett kilo enligt hövågen. Brorsan Electron vägde tre kilo enligt samma våg men jag ska kontrollväga med brevvågen i morgon. Hon är pytteliten, så liten att man kan hålla henne i en hand och då menar jag verkligen i handen.

Lammskinn


Nu har vi lammskinn till salu! Är du intresserad så ring Linda 0733-220060
Skinnen finns på Fik & Butik i Rockneby
Dahl, värmlandsfår, oklippt
Dahl 1800:-

Dick, värmlandsfår plädklippt lammskinn
Dick, 1200

Dillberg, värmlandsfår plädklippt lammskinn
Dillberg 1300:-

Dompan värmlandsfår plädklippt lammskinn
Dompan 1500:-


Lime värmlandsfår plädklippt lammskinn
Lime 1900:-


Ett lamm är fött på denna dag

Och det är lille Erling som har Dajm till moder. Dajm passade på att lamma när jag var i Flygsfors hos vår garvare Frank och hämtade 13 skinn och Linda hade häcken full på fiket. Men Dajmen klarade sig alldeles utmärkt och det var bara att sätta in dem i egen box, när jag kom hem.

Skinnen är grå, svarta, bruna och två vit- och- gråskäckiga. De flesta är tingade sen länge, men några stycken finna kvar att köpa. Susa iväg till Fik & Butik - där finns de till beskådan!

RSS 2.0