25 lamm och 25 tackor kvar- en lägesrapport

Här har det ploppat ut lite lamm utan större besvär.

Det som vi måste komma ihåg är att Durum ville inte låta sina äta. Vi fick åka ner och hålla i henne med jämna mellanrum och det ordnade till sig på ett dygn. Nu har hon dock fått sina chanser...

Dotts tacklamm var ointresserad av att äta till en början och ville varken ha spene eller nappflaska. Sprutade i henne Lamb energiser och en stund senare åt hon för egen maskin från mamma Dott. Bagglammet var hungrigt och åt på en gång.

Chutney är ganska jobbig mot tackor som ska lamma. Går efter dem, buffar och trycker ner dem med huvudet. Har vi varit där har vi stängt in henne under lamningarna.

Bella lammade en morgon och det hade tagit minst två timmar från att vattnet gick till att hon fick värkar. Jag hade precis ringt veterinären klockan fem på morgonen när hon la sig ner och började lamma. Första kom ut med rumpan och hasorna först och fick liten draghjälp eftersom jag ändå var där. Andra rann ut utan problem och båda var raskt på benen.


Nu är vi där vi startade förra säsongen: 25 tackor som ska lamma! Redan har vi ett stort gäng busar som far omkring i nya lammdelen som vi tagit i bruk.

Gårdsplanen och vägen är uppgrävd av Kalmar Vatten som håller på att lägga rör för kommunalt vatten och avlopp så nu håller vi tummarna för att det inte ska behövas några akututryckningar av brandkår eller veterinär.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0