Trängsel i fållan

bild0569 (MMS)

Här står de och trängs för att komma åt så mycket spannmålskross som möjligt. Tack och lov var alla på plats idag till slut... Pims kom lite på efterkälken med Dick.


Vackert lamm

bild0568 (MMS)

Bagglamm med vida fina horn. Man får passa på att ta kort nu innan de ska öronmärkas. Fult fult fult!


Tragedi i hagen

Vår stora vackra snälla Amanda låg död i hagen i går eftermiddag, när jag tittade till dem. Dödsorsak okänd. Blod hade runnit från munhålan och näsborrarna.

Tråkigt slut på en underbar midsommarhelg.

Liten har blivit större

bild0553 (MMS)

Såhär ser Lilleman Spindelman ut nuförtiden. Fortfarande lika gullig. Han vill speciellt hälsa till en av sina mammor - Kerstin.


Nya bygget klart

bild0559 (MMS)

Igår och idag har vi byggt en hönsgård där mina Hedemorahöns ska få bo, när de anländer. Lite pyssligt var det och ömma händer har vi fått, men oj vad roligt vi har haft!


Kör så det ryker!

bild0545 (MMS)

Det börjar bli torrt nu. Manilla försöker jaga ifatt Lassie. Fat chance...


Uschiamej

Sex döda får efter hundattack

En bonde på Öland fick i helgen fem tackor ihjälbitna av hundar. Ett lamm fick också avlivas på grund av sina skador.

Förutom de sex döda djuren skadades ytterligare fyra eller fem djur, skriver tidningen Östran.
De två hundarna kunde lätt fångas in och hållas till polisen kom. Hundarna var tidigare anmälda försvunna efter att ha rymt.


Family 4 på besök

Family Får har besökt oss under vintern och våren och här är några av deras bilder. Underbart att se hur fåren kan skänka glädje till andra än oss (som kanske är aningen partiska i målet).













Vallhundsvisit av det mer lurviga slaget

bild0542 (MMS)

Här har Lassie fått sällskap av sin kompis Manilla, som ska bo hos oss fem dagar. Manilla är en Gos d'Atura Catalá, en spansk vallhund. Hennes sätt påminner mycket om Lassies, men hon är lite lugnare. Det mest förvånansvärda är att lapphunden går omkring och spänner sig och har svansen i en snygg böj över ryggen! Hon som alltid bär den hängande annars. Samojeden bryr sig föga. Jag misstänker att hon tar Manilla för en av mina egna dammtussar. En av de större.


Fästingjävlarna

Fästingar skördar gotländska offerlamm

Fästingsmitta drabbar lammbönderna, men olika mycket på olika marker.

 Att det är fästingtider märks tydligt för de gotländska lammbönderna. Men hur hårt de drabbas är mycket beroende på vilken betesmark djuren går på, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

En av de drabbade är Dan Bonnevier som sedan 90-talet har haft lamm på bete på Stora Karlsö. Numera låter han bara vuxna djur beta där, de minsta drabbas lättare av smitta.

Lammbonden Roland Petersson har nu flyttat alla sina lamm från en betesmark till en annan. Det efter att 14 lammungar har insjuknat och några dött.

Samtidigt som antalet fästingar ökat har det populäraste medlet mot dem dragits in. Nu får bönderna använda andra medel.

Från ATLs nyhetsbrev 17 juni


Utrikiska får

Ja, det kryllar verkligen av får i Skottland. På varenda gräsplätt där det inte går highland cattle och betar - eller andra kor, eller hästar, eller grisar - så går det får. Eller några av varje djurslag.

Fåren verkar inte ha blivit klippta i vår utan de fäller pälsen och gnuggar på allt de kommer åt så de yr vita sjok över hela hagarna. Ser mycket skräpigt ut. Fåren är inte så snygga de heller:

Är det lejonklippning på den bakersta tackan?


Lammen är tjocka och lata och sover mest, utom när de ska gå till mamma och dia.


Tuvorna i bakgrunden bekämpas med medel i en spruta på herdens rygg men jag kom mig inte för att fota honom.

Måste nog säga att jag föredrar våra får.

Pedalhöna

bild0521 (MMS)

Jag är hönsmamma en vecka medan Linda är i Skottland. 20 värphöns som ska släppas ut och stängas in och vars ägg ska plockas in. De är verkligen samarbetsvilliga och sitter så snällt på sina pinnar, när det är nannadags. Hönan på bilden var mycket intresserad av insidan av min bil och stod en lång stund och funderade på om hon skulle våga hoppa in eller inte. Till slut bestämde hon sig för att avstå.


Nöjda hunder

bild0519 (MMS)

Först fårräkning, sen promenad, sen hoppar de villigt in i bilen för transport hem. Lassie, border collie, 1 1/2 år Millie, samojed, 10 år Majka, finsk lapphund, 5 år


Gosekväll

bild0517 (MMS)

Satte mig i däckstolen i trädgården efter att ha burit fårgrindar och satt ihop en fålla nere i sommarhagen. Naturligtvis kan man inte få sitta ner ifred i mitt hem, utan alla djur som kan sitta i knäet ska ju göra det. Här är det Katten-med-snuva - Assar - som intagit favoritposition.


Bagg-gos

bild0512 (MMS)

Sen kom då 15 kg Lilleman och skulle sitta i knäet...


Nun-gnugg med hornfara

bild0514 (MMS)

Faktiskt så låg han och somnade i knäet på mig och snusade så gott (och luktade gott!). Dock är han omedveten om att han har horn, vilket gör det lite farligt när han ska gnugga nuna.


Lilleman vs Husqvarna

bild0500 (MMS)

Husqvarna Nackdelar: Ganska dyr i inköp Dricker bensin Miljöovänlig Bullrig Illaluktande Rostar Kräver aktivitet från min sida Inget gosig Fördelar: Snabb Tålig Klättrar inte på murar Gör inte närmanden till katter o hundar Lilleman Nackdelar: Klipper långsamt och osystematisk Klipper även syrener, kvitten och vackra blommor Lämnar spillning på trappen Gör närmande mot hundar och katter Klättrar på murar Fördelar: Var gratis Är ganska miljövänlig Rostar inte Billig i drift Tystgående (oftast) Gosvänlig Klipper även när jag inte är hemma Ätbar


Fårräkning i regn

Spöregn är inte det bästa vädret att räkna får i. Dels för att man blir blöt, dels för att fåren inte vill bli onödigt blöta.

Igår regnade det, när jag skulle räkna våra 37 tackor och lamm. 15 tackor och 22 lamm.

14 tackor med 19 lamm.

14 tackor med 19 lamm.

19 lamm med 14 tackor.

Fan fan fan. Upp i skogsdungen för att börja leta.

Bä.

Hörs det inifrån en stor gran.

Där står Junibackens Lilla Pims (vår största tacka) med två egna och ett lånat lamm. Alla med nosen vänd mot trädstammen, som ekrar på ett hjul. Ska fan gå ner till ängen och blöta ner sig för att få några ynka frön...!

Tänkte Pims.

Äntligen!

Ikväll var jag med Lassie på hennes första riktiga vallningskurs. Helén heter vår coach, som verkar mycket bra och är lugn och sansad och har ett oändligt tålamod med hundarna.

Denna den första träffen var vi fyra förare; ytterligare en tillkommer sen. Tre av oss hade border collies och den fjärde hade en border collie/golden retrieverkorsning, som hon ville prova om han hade några vallanlag (och det hade han).

Först testade vi att bara gå runt fållan med fem tackor, så att vi och Helén skulle se lite hur intresserade hundarna var av fåren. Lassie var mycket intresserad, men ändå kontaktbar.

Nästa moment var att lägga hunden ca 20 meter ifrån fållan och själv ställa sig på motsatta sidan om fållan ungefär lika långt ifrån. Sen kallade vi in hundarna. En del av hundarna stannade upp lite vid fåren, vilket inte gjorde något, men Lassie rusade som skjuten ur en kanon direkt fram till mig, sen skulle hon fort tillbaka till fåren i fållan...

Därefter fick vi pröva om hunden hade balans. Detta innebär att hunden ska befinna sig på motsatta sidan av fåren gentemot föraren. Tackorna var naturligtvis fortfarande inne i sin fålla och hundarna utanför. Lassie hade ganska bra balans och gick att platslägga när hon befann sig på andra sidan fållan.

Nu var hon taggad Lassie! Vi skiftade hela tiden vem som gjorde vad och när det var en annan hund som höll på med fåren, höll Lassie på att krypa ur skinnet.

Och nu blev det mycket spännande, för nu fick hon gå in till tackorna! O fröjd!

I lugnt och sansat tempo skulle hunden ta sig längs ytter"väggarna" i fållan och fysa fåren framför sig. I koppel. Lassie var så taggad att hon höll på att explodera! Inget lugnt och sansat där inte. Vi gick varv på varv och fyste tackorna runt runt, för att efter ett tag byta varv och fysa åt andra hållet. Tänkte att hunden skulle slappna av lite, men inte. Efter en 5-6 minuters vandrande i fållan fick vi gå ut och Lassie fick koppla av lite.

Efter att alla hundarna gjort sina rundor i fållan, började vi om. Tackorna måste ha blivit alldeles snurriga av allt runtspringande, men de var så snälla, så snälla. Denna gång började faktiskt Lassie slappna av något efter de första varven. Så vi fortsatte, varv efter varv; byta varv... Och minsann - nu började hunden faktiskt bete sig, såpass att jag kunde släppa efter på kopplet och till slut släppa det helt.

Helt oförskräckt följde hon i hälarna på tackorna och "bände" loss dem från fållans grindar, när de tryckte sig fast vid dem.

Det är lite löjligt, jag vet, men jag blev lite euforisk när hunden gjorde rätt till slut och inte skenade iväg i sin iver.

Ännu roligare var det att se en annan av border colliesarna, som först bara ville in i mitten av fållan hela tiden. Men så plötsligt SÅG man, att polletten föll ned och hon gick ut i kanterna och fyste fåren hur fint som helst.

Så, det var första övningstillfället. Nu ska vi öva hemma på detta med fållan. Nästa gång börjar vi  med densamma, sen vet jag inte riktigt vad det ska bli. Men när kursen är slut - efter ca 10 gånger - är det meningen att hundarna ska kunna driva får och även kunna hämta dem.

Lassie ligger här i soffan bredvid mig efter kvällsmaten och är helt slut (och lycklig!).

Och jag, jag är såld...

Tackbrottning i tung klass

bild0495 (MMS)

Igår klippte Veronica på gården sina sex tackor. De är avsevärt mycket större än våra värmlandsfår, speciellt när man har dem nära inpå sig. Om våra stora tackor väger 60-65 kg, så väger nog Veronicas största 80-90. Hur som haver skulle de klippas och jag bistod med fasthållning i den mån det överhuvudtaget gick att hålla fast dem. På bilden "sitter" jag på en av de större tackorna, så att Veronica kan klippa magen på henne. Sex tackor snaggade på fyra timmar - visserligen med kaffepaus inkluderad - och två genomlortiga och ledbrutna fårägare, var resultatet.


Tagetesprovet

Jag har en hemmasnickrad stor (150x40 cm) "likkista" där jag brukar odla diverse växter. Just nu växer där bara ogräs och jättebalsaminer, så det ser lite trist ut.

Nu har ju jag ohyra i trädgården vid namn Decibel, Lilleman och Diva, så jag kan inte odla vad som helst, bara sådant som är osmakligt för får.

Efter en kort överläggning med Åsa, som äger handelsträdgården i byn, och Maggan, som är Odlare, bestämde vi gemensamt att tagetes - det äter får inte! Rådjuren tycker i alla fall inte om tagetes, så då borde inte får göra det heller.

Ta med dig en planta hem och prova, sa Åsa. Sagt och gjort. Jag medbringade nämnda planta med tvenne blommor på till de tre lammen.

Slurp, tugg tugg tugg, sa Decibel, som norpat den ena blomman. Sen var det tugg tugg tugg tills bara en bit av stjälken återstod.

Tagetesen bestod inte provet.

Nästa prov gäller pelargon.

Vallhönskurs

På onsdag nästa vecka ska Lassie börja i skolan. Då ska vi börja på vallhundskurs hon och jag. Vi går ut lite löst med vallhundslydnad och sen får vi se vad hon går för. Det ska bli väldigt roligt iallafall; det är jag säker på att Lassie kommer att tycka också.

Makaroner och ketchup

Häromdagen när Algot, granne med fåren,  med intresse följde mina förehavanden med Bakis' infekterade klöv, konstaterade han - utan att låta det minsta äcklad - att varet och blodet såg ut som makaroner och ketchup.

Barn är förunderliga...



Stackars dem

Måndag 31 maj 2010

Får dog vid blixtnedslag

Vid ett häftigt åskväder dog 22 lamm, en bagge och 12 tackor norr om Lindesberg i Västmanland.

Det var vid strax efter lunchtid i lördags som ovädret drog in och djuren tog skydd under några björkar. Blixten slog ner i ett av träden och totalt 35 djur dog. Endast ett lamm klarade sig, enligt Nerikes Allehanda på nätet.
Ägarna var inte hemma när olyckan inträffade utan underrättades av en granne. Gårdsägarna fick genom blixtnedslaget av med två tredjedelar av sina djur.

Från ATLs nyhetsbrev


RSS 2.0