Snart december

Denna höst har vi ägnat åt att fotbada våra 40 tackor och baggen Alfred. Vi åkte ju på klövröta i somras igen, denna gång en aggressiv variant. Vi försökte mota rötan genom att ge de utsatta tackorna antibiotika, men insåg att vi också var tvungna att fotbada alla djuren. Nu verkar alla ha friska klövar, men vi får vänta till sommarens fukt och värme innan vi vet om vi blivit av med rötan helt.

Ett annat bekymmer har varit ensilagen. Balarna stod för länge ute på fälten och korparna hade hackat sönder plasten på allihop. När balarna togs in till gården satte vi silvertejp för alla hål, men ensilagen är skadad som det är. En hel del foder måste kastas, vilket inte är roligt, emedan det är ont om foder i vinter. Vi blir nog tvungna att köpa in extra ensilage framåt våren.

Ytterligare en "svårighet" har varit att vår klippare inte kunnat komma ner på hela hösten. Vi hade fått en preliminär tid precis när vi tagit hem tackorna från betet. Det hade passat utmärkt, för de var då fantastiskt fina och helt rena utan skräp och boss i pälsen. Tyvärr fick han förhinder då. Nu har det gått en och en halv månad och det är hö, ensilage och halm i ullen... Men nu på söndag 4 december är det planerat att han kommer och klipper.

Det är bara att inse att inget blir som man tänkt sig och att det bara är att kämpa på. Vi hoppas på ett bra år nästa år!

Våra 23 bagglamm var inte svårsålda precis. Vi fick t o m sätta upp folk på reservlista! Och de som smakat köttet har alla tyckt att det var väldigt gott, mört och fint. Så det kan vi glädja oss åt i alla fall! Och att tackorna och Alfred mår bra och att damerna förhoppningsvis är dräktiga.

Vi kan också glädja oss åt att träckproven inte visade på några nämnvärda parasitangrepp, sålunda behövde vi inte avmaska dem nu heller. Förra gången vi avmaskade dem var våren 2010, sen dess har de varit i princip parasitfria!

Ännu en sak att glädja sig åt, är att vi nu tagit en ny del av lagården i besittning. Där var tidigare en "pool" där det stått en silo. Nu är poolen utfylld och vi kan använda även denna del av lagården, vilket kommer att behövas när lammen börjar födas.

Och lite i förväg sådär kan vi glädjas åt baggfällarna som kommer tillbaka i mars-april; det borde vara en hel del riktigt snygga skinn däribland...

Så, nu väntar vi in klipparen och sen julen!

Kommentarer
Postat av: Lamm

Jättefin blogg!

2011-12-13 @ 16:09:49
URL: http://karnekullalamm.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0