Sista middagen för stjärnorna på slottet var naturligtvis -lamm!

Grillad lammytterfilé, varm potatissallad med färska örter och tryffelsås

Ingredienser:
ca 160 gram lammytterfilé/person
salt och nymalen vitpeppar
600 gram nykokt potatis
80 gram nyriven parmesansost
1 msk var av finhackad färsk basilika, persilja, timjan, rosmarin samt gräslök
1 dl bästa olivoljan
2 klyftor pressad vitlök, salt och nymalen svartpeppar
1 schalottenlök
2 dl vatten
1 dl koncentrerad oxfond på flaska
3 dl rött vin
1 msk socker
50 gram smör
50 gram svart vintertryffel, fint hackad
salt och nymalen vitpeppar
grillade valfria grönsaker, t.ex. röd och gul paprika, sparris, grön och gul zucchini.

Att göra:
Börja med såsen, i en tjockbottnad kastrull. Först smälter man sockret, tillsätt sedan löken, rödvinet, fonden samt vattnet.
Koka ihop tills hälften återstår, sila av och smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Koka potatisen så den precis är färdig. Medan potatisen kokar blandas de övriga ingredienserna ihop i en stor skål.

Grilla lammfilén till önskad stekgrad. Blanda den kokta potatisen med ört, olja och parmesanblandningen. Smak av med salt och peppar.

Koka upp såsen och montera den med smöret och sist i med tryffeln. (Har man ingen tryffel kan man tillsätta lite tryffelolja efter tycke och smak.)

Lägg grönsakerna underst, potatissalladen vid sidan av lammfilé och slå såsen runt!

Receptet är beräknat till 4 personer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0