Vårt fårår 2009

Vårt fårår 2009 var betydligt bättre och lugnare än 2008. Vi hade blivit luttrade och vana vid motgångar, så hela 2009 kändes som ett lätt år. Dock, när man läser igenom vad som hände under 2009, så var det en hel del! Det mesta var ju positivt, men en del ledsamheter kom naturligtvis också. Här är en liten resumé över Lilla Lamms gångna år.

JANUARI

Året börjar bra med att Amanda lyckas få in huvudet i handtaget på en hink innehållande spannmålskross och blir så nervös av detta att hon vägrar låta sig fångas in och befrias. Till slut får extrahjälp inkallas och Amanda  slipper sin hink.

9 januari. Lilla Lamms lilla border collie föds i Lärbro på Gotland hemma hos Rune och Kerstin, Tingsbackens kennel. Hon ska få heta Lassie.

MARS

Den 9 mars hämtar vi Lassie vid färjeterminalen i Oskarshamn. Hon är otroligt söt och kissar på golvet i terminalen.

Blåtungevaccinationerna har kommit igång till slut. Våra tackor får alla en spruta och blir märkta på ryggen med ful rosa sprayfärg, som aldrig går bort. Kul, när vi vill ta fina bilder på mammor och lamm sen...

12 mars behagar Bolly nedkomma med tvenne söner. Carl-Gustaf och Chabo. Bägge föds svarta, men kommer med tiden att bli grå. Alla lamm ska få namn på C, så att vi ska kunna hålla koll på vem som är deras pappa (Bandit är far till alla lammen detta år). Chabo är en förvanskning av kungens smeknamn Tjabo.

13 mars är det så Dotts tur. Vår knubbiga mjukistacka. Första lamningen även för henne, men hon bär på ett enda jättelamm, nämligen Ctig-Helmer. Vanliga lamm väger 2-4 kg - Stickan 5,9... Vi får ta i med hårdhandskarna för att få ut honom. Stackars Dott. Lammet är vitt med grå och roströda tecken, viltfärgade ben. Långhårig. Förmodligen pga av att han är så stor och varit ihopvikt i Dott, kan han inte räta ut frambenen på några dagar. Vi spjälar honom och efter en vecka är han "normal".

14 mars. Stora tackan Junibackens Lilla Pims lammar för andra gången. Förra gången fick hon raringen Pucko, denna gång får hon raringarna Chutney (tacka) och Charlie Brown (bagge). Bägge två lika sociala som Pucko. Chutney kommer att bli grå och Charlie brun.

Vi firar lamningarna med Bolly (Bollinger) och lammtunga.

28 mars är det Amanda som lammar. Hon får ett bagglamm - Clown - som är lite speciell: han är vit med svarta prickar, som Pippis häst.

29 mars lammar Tofs och får ett tacklamm, svart, som får heta Cocos, för hon har vit hjässa.

30 mars tar vi våra lagårdskatter till veterinären för kastrering. De sköter sig ypperligt och blir även avmaskade och behandlade mot öronskabb.

30 mars får även Tjorven två tacklamm, ett brunt och ett brunskäckigt tacklamm. Tjejerna får heta Cacao och Choklad.

APRIL

2 april är Fläta sist ut och klämmer fram Caramelle och Chaplin, grå- och vitskäckig och svart. Mycket vackra lamm, men skygga som sin mor.

15 april. Conny klippare gör en snabb visit och klipper våra får på rekordtid. Vi står nämligen i beråd att köra ner tre gamla tackor plus ett lamm till slakteriet/charkuteriet i Bräkne-Hoby. Tackorna ska bli varmrökt grillkorv och vitlökskorv. (Korven blev mycket uppskattad, men oj vad mycket strul det var unterwegs...)

23 april hämtar vi korven i Bräkne-Hoby efter många om och men. Lammet som skulle styckas är inte styckat, utan det ska levereras upp till oss veckan därpå. Skinnen verkar ett tag vara borta, men återfinns sedan. Strul, strul, strul. Vi kör upp skinnen till Frank i Flygsfors för garvning.

26 april. Vädret är nådigt och växtligheten börjar frodas. Vi släpper ut fåren på bete i underskön hage.

29 april är vi klara med sorteringen av ullen (från tre klippningar). Nästan 50 kg ren ull körs till Jeff och Pia, spinneriet i Fårbo.

MAJ

1 maj bevistar vi vallhundstävlingar på Wannborga på Öland. Efter att ha sett hur man ska göra - Lassie var med och kollade - intog vi god lunch på restaurangen därstädes.

Runt 20 maj är Lilla Lamm med i lokaltidningen Barometern. Man gör reportage om Rockneby och Linda agerar fäbodjänta.

22 maj tar vi med oss Charlie Brown ut på fotosession. Vi tar en massa foton som tillika är bildgåtor. KalmarPosten tar in dem som sommartävling.

JUNI

5 juni fattas Clown i hagen. Linda hittar honom död. Förmodligen har han och hans bröder stångats och Clown brutit nacken.

Charlie lär sig gå under elstängslet och vi flyttar baggarna till annan hage.

Vi får tillbaka garnet från Solkusten med anmärkningen Garn av världsklass.

Kalvarna våra får sambetar med förstör fårens prylar och skrämmer dem till tystnad. Linda utreder brotten.

20 juni. Lassie får prova på att valla lite och sköter sig fint. Älskar jobbet!

25 juni börjar våra bildgåtor komma in i KalmarPosten.

27 juni finns Lilla Lamm representerat på Nabbendagen i Timmernabben. Inte mycket blir sålt av skinn och garn, men bra reklam.

JULI

Lilla Lamm hjälper till med höskörden på gården där fåren har sin vinterbostad. Linda får köra den lilla blå traktorn.

3 juli hämtar vi vår avelsbagge för 2009 Hampus i Ödeshög hos Ann-Charlotte Fokine. Han är mörkt grå och mycket stilig och snäll. Hampus får gå tillsammans med våra småbaggar.

19 juli får vi ta bort Hampus' andra metallöronmärke, som skaver sönder hans öra. Baggen ligger ned, Linda sitter på honom och likväl lyckas han resa sig upp.

29 juli upptäcker Linda att Amanda har en böld på ovansidan av en klöv. Tackan blir hemkörd till "sjukstugan" i min trädgård tillsammans med en sällskapsdam, Dott.

AUGUSTI

2 augusti vaccineras fåren mot blåtunga igen. Denna gång vaccineras även lammen.

4  augusti. Vargen kommer. Men den stannar kvar i Blekinge och viker sen av inåt landet. Linda köper en ny fin kamera och tar 169 kort på fåren den första dagen...

19 augusti. Gevalia är halt; visar sig ha spricka i en klöv.

28 augusti. Gå tillbaka till detta datum i bloggen och titta på de ljuvliga bilderna av lilla Caitlyn och fåren!

SEPTEMBER

1 september flyttar vi baggarna till vinterlagården pga betesbrist. Finns inte så mycket bete där heller, men det går lättare att stödutfodra dem där.

2 september. Vårt gullelamm Chutney visar sig halt och Linda tar hem henne till Amanda och Dott, som fortfarande betar i min trädgård. Det visade sig inte vara något varaktigt, utan nog bara en sträckning.

6 september. Trädgårdsfåren får åka tillbaka till sommarhagen och de andra tackorna.

20 september kommer vår veterinär ut för att titta på klövarna. Vi hoppas att hon kan friskförklara våra får från klövröta. Hon får bara chans att se baggklövarna, för tackorna har lyckats bryta sig ur sin fålla och visar sig omöjliga att övertala att komma tillbaka.

25 september. Kersti återvänder. Gevalia och hennes dotter Björk har misstänkta klövspalter. Vi släpper Hampus till tackorna.

30 september. Äntligen kommer Länsstyrelsen och kontrollerar vårt fårhus och godkänner det.

2 oktober ringer veterinär Kersti och säger att klövproverna visade på fotröta. Vi bestämmer oss för att låta mor och dotter gå till slakt tillsammans med bagglammen. Vår besättning kan inte friskförklaras och vi får inte sälja några livdjur i år.

2-4 oktober åker Lassie och jag till hennes uppfödare på Gotland. Lassie får pröva på att valla får i en fålla och Kerstin tycker att hon är duktig och läraktig. Hon får även träffa fyra av sina fem syskon, men fåren är roligare.

13 oktober tar vi hem tackorna från sommarbetet. Samtidigt flyttar vi baggarna till detta sommarbete. Gevalia och Björk får gå i en egen hage pga fotrötan. Conny kommer och höstklipper tackorna.

Vi provar att sätta in en hel ensilagebal till tackorna och sätter fårgrindar runt den. På så sätt har de mat dygnet runt och vi behöver bara köra och titta till dem en gång om dagen. (Förra året gav vi dem ensilage på foderbordet morgon och kväll.)

NOVEMBER

11 november har vi vårt första gungfår färdigt och är mäkta stolta.

25 november går våra fem bagglamm, Hampus, Gevalia och Björk till slakt. Alla bagglammen blir klassade som butikslamm - finaste kvalitet alltså.

DECEMBER

8 december. Weine, som hjälper oss sätta in ensilage till fåren, röker Hampus' stekar. Det tar fem dagar!


Ja, så förlöpte vårt år. Nu kan vi njuta ungefär en månad till av lugnet, sen kommer lammen. Om Hampus lyckades betäcka någon tacka redan första dagen, kan hon lamma 14 februari, på Alla hjärtans dag, men det är inte så troligt.

Kvar att göra för 2009 är bara att räkna (alla 15) fåren och skicka in uppgifterna till Allmogefårföreningen och Jordbruksverket. Sen är vi klara med det året och kan ta oss 2010 an.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0