Våra får förstör klimatet

I senaste numret av  Må Bra kan man på sidan 7 läsa att:

"Blä blä vita lamm - vad finns i din rap?

Svar: Massor av metangas som bidrar till klimatförändringar. När lammen rapar släpper de ut mer metan än korna gör när de pruttar. Att föda upp och producera ett kilo lamm belastar dessutom klimatet med 17 kilo koldioxid, medan en ett kilo kossa motsvarar 15,8 kilo koldioxid."

Aj aj, det var väl det vi visste - vi är värsta miljöbovarna! Och vi som tyckt att vår verksamhet var hedersam... 

Jag antar att när de skriver "rapar", så menar de när fåren idisslar och stöter upp maten igen. Då kan jag tala om, att metangas luktar fult. Nästan alltid när man kelar med våra får, myser de och ställer/lägger sig tillrätta och börjar idissla, som ett tecken på välbefinnande. Vi får sluta upp med att gosa med fåren helt enkelt, kanske vi kan tvinga ned utsläppen till under 17 kilo....

Hampus' öra (finns för övrigt en bok som heter Busters öron, av Maria Ernestam) ser torrt och fint ut. Nu är han helt utan öronmärken; dem har vi i en påse on the side. Naturligtvis ringer Blåtungepatrullen och vill vaccinera fåren nu på lördag. Jag förklarade Hampus' brist på öronmärken (de måste vara VÄL MÄRKTA vid vaccineringen) och det var OK, så länge vi hade papper på honom. 

Inte helt lätt att få in 17 tackor i en fålla ute på betet, för vaccineringen. Vi har satt upp fållan och ska mata dem i den varje dag fram till lördag och hoppas på att de står där allihop när det beger sig.... Baggarna är lättare, mycket tamare och mindre misstänksamma.

Sen måste vi göra om samma procedur i september, när fårens klövar ska kontrolleras och vår besättning ska friskförklaras från klövröta. Kanske kan de stå i fållan ett par månader...?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0