Helvetets fårgård III

Absurd situation: Linda och jag sitter vid mitt köksbord med papper, penna och protokollet från vår klövinspektion. Och två glas med vin. På papperet tre kolumner: Slaktas, Kvar och Frågetecken. Frågetecknen och de som vi bedömt kan vara kvar, ska vår veterinär Kersti kolla. De andra törs vi inte ha kvar.

Massor av frågor. Vad ska vi göra med de gamla tackorna som är dräktiga, men också kan vara kroniska smittbärare, men som har fina klövar? Vad ska vi göra med de unga och fina tackor som har haft aktinos? Ska vi behandla dem hemma, för till flocken får de inte komma förrän aktinosen är helt utläkt. Hur ska vi göra med vår nye bagge Douglas?

Vi tittade på Nöbbles ko-fotbad igår. Däri ryms ca 4 tackor. Vi får ta de kvarvarande fåren i fyra-fem omgångar. De som ska slaktas får gå kvar i den nuvarande hagen; de som ska fotbadas flyttas till hagen intill efter badet.

Tack och lov hade baggarna, som inte varit i hagen sen avskiljningen i mitten av sommaren (innan det förbannade regnet kom), finfina klövar, helt utan lukt och infektion. Ronny hade slagit gräs åt dem, så nu kan de förhoppningsvis äta upp sig lite; de är ju fortfarande rätt små.

Och Sporsjödagen blev ett välkommet avbrott i den gråsvarta fårvardagen. Vi sålde nästan ingenting, men solen sken ibland och vi var omgivna av trevliga människor som sålde eller visade upp fina saker och som bjöd på sitt hantverkskunnande. Vi var placerade mellan Eva, som spann lin och visade fina linnedukar, och Anita, som spann kaninull. Hon klippte även sin blå kanin Glady medan en stor åskådarskara fascinerat tittade på. Vidare var det linberedning, fårklippning, fårvallning, halmslöjd, luffarslöjd och mycket, mycket annat.

Men idag får vi se om vår veterinär Kersti kan komma ut och gå igenom fåren i eftermiddag, eller om det blir imorgon. Det kommer att vara skönare när vi väl fattat beslut om exakt vilka får som ska slaktas. Sen kan vi - efter alla bad och förhoppningsvis en friskförklaring om ungefär en månad - börja se framåt igen. Detta år med får - vi firar 1-årsjubileum idag precis... - har varit otroligt roligt, tufft och lärorikt. Vi har begått många fel, men det är ju av dem man drar lärdom...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0