Extreme Makover

Ja, så här såg det ur innan vi satte igång målningen. De små hålen är utsågade med värdelös sticksåg, vanlig såg och slipmaskin(!), blod, svett och tårar. Poängen med hålen är att fåren ska sticka ut huvudet och äta från ett foderbord som finns på utsidan.
Före
Efter
Nu är det målat (4 gånger) med kalkfärg. Ingen kalkspruta här inte utan hink och borste var vad som gällde.  Vad gör man inte  för att hålla allmogetraditionerna levande? (Sparar 5300:- är vad man gör, om man inte köper en kalkspruta)

Idag fick fåren äntligen av sig pälsen. Det kan ju tyckas märkligt att när det blir kallt så rakar vi av dem ullen. Som tur är  håller de värmen bra genom att äta och så har de ju möjligheten att ligga och gosa in sig i ett tjockt halmtäcke.

Detta skådespel tog - som vanligt när vi ska göra något med fåren - aningen längre tid än beräknat. Vi kom igång ca tre timmar senare än gårdagens planering, klippmaskinen gick sönder men Conny "McGyver" fårklippare fixade ihop sin maskin och kunde fortsätta och själva sorterandet av ullen är ett evighetsjobb, men det visste vi ju sedan innan.

Här är Alka, (vår lilla Dott) som hade en härlig tjock och lång ull.


Här visar Gevalia och Bolly sina nya frisyrer på Cat walken.


Det var roligt att se att vi hade runda och fina får även när de kom ur sin ull

Några försvinner, nya kommer till...

Det nya fårhuset blir nu målat invändigt. Tre gånger har vi strukit med kalkfärg (kalk o vatten) och en sista gång ska det bli ikväll. Räckena där foderborden ska anbringas är svartmålade och ska också få sig en sista strykning. Hagen är klar och på söndag planerar vi att ta hem fåren från betet.

I onsdags avmaskade vi lammen, så de är parasitfria när vi tar in dem.

Vår klippare Conny kommer ut tisdag eller onsdag och friserar damerna, vilket de säkert kommer tycka är skönt; de har väldigt mycket ull nu, speciellt Dott som ser ut som en vandrande tunna. När de blivit klippta kommer de att äta mer, vilket är bra nu när de ska betäckas eller har blivit betäckta och ska samla på sig lite fett inför dräktighet och lamning.

De tre ungtackorna som gick i min trädgård är nu slaktade och väntar på styckning på lördag. Skinnen ska levereras till Frank Garvare idag. De har legat med havssalt på köttsidan sen i tisdags. Ett brunt, ett svart och ett vitt. Lite av köttet ska inmundigas redan på kvällen, då jag och mitt matlag (vi är fyra kollegor från biblioteket, som lagar mat, dricker vin och mår bra) ska göra en indisk lammgryta.

Det känns stort och bra, att äta upp lammet, som man själv tillagat, som man själv varit med och styckat, som man själv varit med och flått, slaktat,  sett växa upp, sett som nyfödd. Vad mycket mer man vet om det här köttet, än det kött man köper i affären...

Och kanske att det verkligen blir några små lamm nu i oktober/november. Jag tycker nog att de gamla tackornas juver har ökat lite i omfång sen jag kände på dem sist. Vi håller tummarna!

Kung Bandit

Vår lille Bandit är numera Kung av Fårhagen. Han har betäckt både Bolly och igår Lilla Pims, som numera är Ganska Så Stora Pims och någon decimeter högre än Kungen själv. Men kärleken tar ingen sådan hänsyn; bara viljan räknas.

Träckproverna har skickats iväg till Vidilab, som kollar dem för eventuella parasiter. Detta ingår i vårt sk Lilla Paket i Djurhälsovården.  För 1000 kr/år får vi:

  • Analys av parasitprov - två träckprov per år ingår
  • Obduktioner utan kostnad
  • Sex nummer av tidningen Djurhälsonytt årligen
  • Rabatterat pris på kurser
  • Telefonrådgivning angående besättningsproblem

Våra tre lamm-tanter tittar oförstående på en när man tar upp ämnet lamm. Anna och Skrållan har en smula juver, men Pippi ingenting. De går där i sitt stall i allsköns ro och äter hö, färska grenar o löv, säd och äpplen och tycker nog livet är ganska uthärdligt trots allt.



Ballad of Lucy Jordan

Frågan uppstod i bilen på väg till sommarhagen i helgen. Lucy Jordan med Marianne Faithful i högtalarna:

Her husband, he's off to work and the kids are off to school,
And there are, oh, so many ways for her to spend the day.
She could clean the house for hours or rearrange the flowers
Or run naked through the shady street screaming all the way.

Varför skaffade hon inte några får för att hålla sig sysselsatt?

Hon hade säkerligen hamnat på det där taket i alla fall, nu när jag tänker efter...

Fårhuset tar form

Nu börjar fårhagen likna en fårhage och fårhuset ett fårhus!

Lördagen och söndagen ägnades nästan helt åt vår nya fårgård. Den första vinterhagen är nästan klar, med fårnät på två sidor och fyrtrådigt elstängsel åt tredje sidan. Den hagen är som en tårtbit med ingången till fårhuset i smala änden. Gårdens ägare körde över hagen med betesputsen först och Lindas man gick över sista biten med trimmer, så det blev snyggt och prydligt. Låter konstigt att klippa gräset innan man släpper ut fåren, men förväxt gräs äter de inte gärna. Hinner det däremot komma upp lite späda strån efter klippningen, äter de det med förtjusning. Min pappa har lärt mig, att får helst inte äter gräs som är längre än en handsbredd.

Och inne i fårhuset är nu golvet tillfixat, den stora tillbommade dubbeldörren öppnad och de ruttna nederdelarna bortsågade. Dörrarna ska helt eller delvis stå öppna, så att fåren kan komma och gå som de vill. I och med att dörrarna är så höga, ska vi sätta vindväv över övre delen av öppningen. På så sätt kommer frisk luft och ljus in, men det kan inte blåsa in genom väven.

Foderplatserna tog form igår. Gården vi huserar på hade kor förut och de gamla fodergrindarna de hade till korna, fick vi överta nu. Efter högtryckstvätten blev de som nya och funkar jättebra längs med vår fodergång. Vi får snickra till foderbord att hänga på grindarna förstås, men nu kan vi jobba inomhus med lyse och el, så vi är inte beroende av dagsljus för sådant.  Längs en annan plankvägg sågade Linda ut matplatser till ett tiotal får. De får sticka huvudet igenom väggen och äta på andra sidan, där det ska sitta foderbord. Sen ska vi också ha två långa foderbord utomhus, allt för att fåren ska ha tillräckligt med utrymme för att äta (45 cm/får säger reglerna).

Nu ska vi ta träckprov på uteliggarfåren innan vi tar in dem för vintern. Har de parasiter av något slag får vi avmaska dem och då får de gå kvar tre dagar i hagen, sen ska de vara parasitfria och vi flyttar över dem till deras fårhus. Där ska Conny klippa dem någon dag. Men först måste Länsstyrelsen komma ut och besiktiga vårt fårhus och ge oss klartecken. Och så måste vi ha inflyttningsfest också.

Snygga killar!

Kolla in våra bidrag till Föreningen Svenska Allmogefårs fotokalender som nästa år blir en baggkalender. Under Värmlandsfår och bilderna  V2_21 till och med bild  V2_25 kan man se våra snyggingar. Rösta gärna genom att maila din favorit till mailadressen som finns vid fototävlingen på http://www.allmogefar.se/

Här poserar Bandit. Han har växt en del sedan bild V2_23 på Allmogefår hemsida togs, då var han så liten så solen sken igenom öronen på honom.

Resumé av helgen

Lördag - ifyllande av hål i cementgolvet i nya fårhuset. Cement, singel o sand är tungt att röra runt i... Stängsling på eftermiddagen.
Söndag - uppsättande av nät runt halva hagen i konstant regn.

Gamla Anna har blivit bra i sin onda bakklöv. Småisarna Bettan och Bakis har ätit frön ur Lindas hand - framgång! De trenne aktinostackorna - som inte fotbadats, emedan de ska slaktas - uppvisade inga tecken på fotröta. De trenne dräktiga har inte börjat fylla ut sina juver ännu, så inga lamm inom den närmaste tiden.

RSS 2.0