5 maj - fårskit

Igår söndag kunde två mystiska människor ses i fårhuset sent på kvällen förföljandes fåren i mörkret. Den ena fångade in olika individer och höll fast dem, medan den andra - iklädd pannlampa - lyste fåren i rumpan. Då och då hördes pannlampan - Nu kommer det!

En helt normal syssla som avslutning på en lång dag av stängsling inför sommarbetet. Vi hade insett, att skulle vi hinna ta träckprov och få iväg det till labbet, få svar, eventuellt kontakta vår veterinär (om fåren skulle ha parasiter), få recept på medicin och hinna ge fåren den före betessläppet, så fick vi nog ta och fixa träckproverna nu! Och det är inte det lättaste att få ett motvilligt får att bajsa... Helt plötsligt lider alla av akut förstoppning.

Eftersom vi går in för ekologisk fårhållning måste vi ta träckprov först och se om det är positivt, i så fall får vi avmaska dem. Behövs ingen avmaskning gör vi ingenting.

Bajs från sex olika får skulle vi samla in och det fick vi ihop till slut. Kruxet är, att man inte kan gå in i hagen och plocka upp lite gammalt bajs, utan det måste vara helt färskt - därav våra skumma förehavanden.

Nu återstår alltså inte många dagar i vinterhagarna för fåren. Vår förhoppning är att vi hinner få allting färdigt till helgen som kommer. Några av de äldre tackorna ska få gå uppe vid gården (där de ska lära gårdens border collie valla), ett par får beta i min trädgård, stora flertalet av tackorna och lammen får komma ut i en vacker hage mot kusten och baggarna får beta inåt landet på skog och vall. Som tur är får vi hjälp med tillsynen av djuren, men det lär bli en hel del körande mellan de olika hagarna ändå.

Lite återstår att göra med fåren innan vi kan låta dem försvinna ut på sina beten. Några ska klippas, alla ska få klövarna kollade, de ska få fästingmedel, eventuellt avmaskningsmedel och så måste de lära sig vad eltråd innebär. Vi stänger helt enkelt in fåren i en relativt liten inhägnad av elstängsel, så att alla förr eller kommer emot tråden och förstår att den är otäck. Eltråd är ju ett psykiskt stängsel, mer än ett fysiskt; om ett får väl bestämt sig för att gå igenom eltråden, så gör det också det, speciellt om ullen är lite tjockare. Därför får de lära sig elstängslets "faror" innanför ett vanligt fårnät för säkerhets skull.

Ja, det ska bli en fröjd att se kräken rusa ut i sina gröna sommarhagar! Nedräkningen har börjat...

Kommentarer
Postat av: Mia Johansson

Hej.Kul att ni skriver så flitigt på bloggen. Jag är inne och håller mig uppdaterad om "Mina älsklingar". Ett litet tips ang träckprov. Lilla och stora leverflundran syns ej i träckproven så om ni får dålig tillväxt på lammen så hör varningsklockorna ringa! Av egen erfarenhet. Kram Mia

2008-05-12 @ 10:06:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0