Baggar, sniglar och blue tongue

Förra lördagen flyttade mina husbaggar till de andra ungbaggarna i deras hage. Hundarna drog en lättnadens suck, tror jag, när de insåg att de fick ha sin trädgård för sig själva igen. Och Bo Vilhelm och Pucko trivdes med en gång med sina nygamla bröder och den nya hagen. Tomt blev det efter dem; inga bräkanden och tramp av små klövar... Mina tomater blev euforiska; kvittenbusken tar nya tag.

För några dagar sen provade vi huruvida sniglar verkligen inte tycker om ull, som vi hört är fallet. Vi kidnappade två snälla skogssniglar och stängde in dem i en ring av ull. De tog sig inte ut under den knappa timme vi höll dem fångna. (Lilla C., 2 år, var upprörd över sniglarnas öde innanför ullstängslet, men blev nöjd vid utsläppandet.) Nu ska vi - med Lennart B:s hjälp - experimentera vidare. Lennart har stora problem med mördarsniglar i sin villaträdgård och ska nu testa ullen i olika sammanhang. Vi håller tummarna för att han kan hålla kräken i schack med Lilla Lamms ull!

Och så otäcka nyheter som jag hittade i Sydsvenskan häromdagen. Sjukdomen blue tongue/blåtunga verkar komma närmare Sverige igen. Ett fall har rapporterats i Tyskland och i Danmark har man börjat med massvaccinering. Blåtunga är  "en virussjukdom som sprids av blodsugande svidknott. Sjukdomen, som är ofarlig för människor, drabbar idisslare, vanligen får och nöt. Symtomen är feber, såriga och svullna slemhinnor, hälta och hos får andningsproblem med en blå tunga, bluetongue, som följd". Dödligheten är upp till 20%, hos lamm upp till 50%.

Beredskapen har höjts i Sverige, men vaccinering kommer bara ifråga om fall hittas i landet. 700 000 danska nötkreatur, får och getter ska vaccineras och de danska veterinärerna hinner inte med allt själva, så specialutbildade "blåtungstekniker" hjälper till. I slutet av september beräknas den danska massvaccineringen vara klar. I Sverige finns en beredskapsplan hur distriktsveterinärerna ska få hjälp, bl a av Blå Stjärnan och frivilliga privata veterinärer från hela Sverige.

Låtom oss hoppas svidknotten inte blåser över sundet och om de gör det - att vi får vaccinera våra får i tid...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0