Lugnt i hagarna

4 augusti

Nu har alla tacklammen fått sina namn. De fyra sista får heta Bettan och Bris (den nödslaktade Lill-Skrållans bruna lamm), Bakis (brun med vita bakben, Tjorvens dotter), Bing (Flätas svart-och-vitskäckiga snygging) och så Gevalias svarta och vita Björk. Bagglammen har det sämre beställt med namn; det är liksom ingen idé. Antingen blir de köpta av någon, som nog vill döpa dem själv, eller också går de till slakt i höst.

Frid råder - peppar peppar - i hagarna och djuren mår bra. Fast Bambi har skorv på nosen och Stolly har hårda knölar under hakan, men ingen av dem verkar berörd av detta. Bambi tvättar vi ansiktet på varje dag; vi avvaktar som vanligt.

Det är något man får lära sig som fårägare - att avvakta. Så länge djuret inte lider på något sätt naturligtvis.

Snart är det dags att ta blodprov på vår besättning för att kolla att de fortfarande är fria från maedi visna, så vi kan behålla vår M3-status (maedi visna-fri).
 Maedi-visna (MV) är en virusorsakad smittsam sjukdom hos får. MV kommer smygande och förekommer mer eller mindre dold i besättningen för att efter några år kunna ge förödande effekter. Det är alltså inte lätt att upptäcka sjukdomen hos sina får eftersom enda symptomet kan bestå i avmagring hos några äldre tackor. Dessutom ses även andnöd, speciellt vid ansträngning, ledinflammationer samt vinglighet. Symptomen ses oftast hos djur 3-4 år eller äldre, men i höggradigt infekterade besättningar kan symptom uppträda ner till 1 års ålder. Sjukdomen går inte att bota och djuren kan inte bilda immunitet mot den. Ett får som har symptom på MV dör inom ett antal veckor eller månader.

MV smittar inte människor. Från Jordbruksverkets hemsida
Båda besättningarna vi köpte fåren ifrån hade M3-status och våra får har inte varit i kontakt med några andra får, så de bör vara fria nu också.

Snart är det också dags att åka och hämta vår nya bagge, som ska betäcka tackorna i oktober. Han ska gå i karantän först, så vi ser att han är frisk och kry, innan vi släpper honom till tackorna. Sen ska vi försöka samordna deras brunst, så vi lite mer precist kan säga när de ska till att lamma. I fjol lammade de från mitten av oktober till slutet av april; nu ska vi försöka få dem att lamma i mars. Semester i mars...

Arbetet med det nya fårhuset skrider långsamt framåt. De tre avdelningarna är tömda på skrot och halm och dynga, och två avdelningar är tvättade med högtryckstvätt. Tredje delen återstår och sen ska vi fixa med grindar och foderbord och stängsel och vatten. Och Länsstyrelsen ska godkänna lagården som fårhus, sk förhandsprövning. Till hösten ska vi kunna ta vårt nya fårhus och vårt nya produktionsplatsnummer i besittning. Förhoppningsvis slipper vi nattarbete i pannlampans sken denna gång, men man vet aldrig; tiden rinner iväg...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0