Helgen som var

Fårets Dagar och Fotbad. Sammanfattning av helgen.

I lördags var vi uppe i gryningen, kändes det som, och gav hö åt våra fotbadsfår. Efter det bar det iväg till Borgholms slottsruin för tjänstgöring vid Fårets Dagar. Kl. 8 inställde vi oss och fick börja med diverse plock, varefter vi hamnade i köket och blev ansvariga för lamm-mackorna (bröd, sallad, lammpaté, lammkorv, fetaoströra, tomatmarmelad, tomatklyftor, oliver och persiljekvist). Där blev vi kvar till bortåt halv fyra, då vi hade rejält trötta fötter och ben. Då hade vi nog gjort runt 200 mackor. Och haft väldigt roligt med det sköna köksgänget.

Linda hade ett kortare avbrott för att gå modell med diverse olika skapelser i ylle. Efter vårt kökspass strosade vi omkring och tittade och kände på allt fint som såldes. Passade på att boka klipptid för våra återstående får med Conny. Åt en lammburgare (del av lönen), pratade med Frank Garvare och förundrades över skinnen från merinofåren och islandsfåren, så olika våra egna fårskinn. På hemvägen sen hann vi med några loppisar naturligtvis.

Och igår badade vi fårfossingarna en tredje och sista gång. Våra får uppförde sig ytterst väl, som de vana fotbadare de blivit. De hade t o m varit så förutseende att de tagit matsäck med sig in i badet och stod där i det ljumma vattnet och idisslade. Nu står de i fålla i väntan på att vår veterinär Kersti ska komma ut på tisdag och titta på dem. Antingen är de fria från fotröta eller också får de gå till slakt. 

Lill preparerar fotbadet.

Baderska Linda kontrollerar liten lammklöv.

Vi tänkte passa på att ta maedi visnaprov (http://www.svdhv.org/Artiklar/InfobladMV061206.pdf) på dem, när nu Kersti ändå kommer ut och vi har fåren samlade. Men det visade sig, att man inte får ta prov på tackor som är dräktiga och beräknas nedkomma inom en månad; man kan få felsvar. Vi får vänta tills våra tre gammtackor lammat och sen ytterligare en månad, sen kan vi ta provet.

Arbetet med vinterhagen går framåt. Nu har vi fått ner nästan alla stolparna och ska börja spänna fårnät härnäst. Och inreda fårhuset. Och hämta det sista skinnet från garvaren. Och rensa och sortera ull...

Med hänvisning till tidigare inlägg: en mer innehållsrik fritid skulle förmodligen ta kål på oss.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0