Lambunge

Språkrådet har en hemsida med fakta om det svenska språket. Här kan man hitta det mesta om svenskan, tips och råd - och förmaningar... Här kan man bl a också finna Månadens dialektord, som i april var Lambunge.

"April 2008

ä, lamb och lambunge

På Gotland är det nu hög tid för tackorna att föda sina lamm enligt Gutefårägarens handbok (www.gutefar.se/handboken.htm). I gotländsk dialekt har dock inte orden tacka och lamm använts, utan ä och lambunge. Ex. I mars u april gynt ear åinä 'i mars och april började tackorna lamma'.

Ordet ä uttalas med s.k. Stockholms-e eller som diftong och har utvecklats ur ett indoeuropeiskt *ovi- som betydde 'får'. Det finns bevarat även i t.ex. isländska som ær /air/, holländska som ooi /åj/ och engelska som ewe /ju :/, alla med betydelsen 'tacka', och i latinets ovis 'får'. Det gotländska uttalet med mb i lambunge är ett ursprungligt mb som i de flesta andra dialekter och i riksspråket har assimilerats till mm.

Välbekant för många är nog att lamb på Gotland betyder 'får', vilket annars inte är fallet i svenska dialekter. Den gotländska betydelsen är sannolikt mycket gammal, eftersom ordet hade samma innebörd även i gotiskan. Också finskans och estniskans lammas betyder 'får'. Till det gotländska lamb har sedan unge logiskt nog lagts till för att beteckna fårets avkomma.

Lammunge har använts om lamm också i dialekter på fastlandet, trots att fåren där inte kallats lamm. Det gäller t.ex. i Sörmland: Allä hadde får, två eller ett, di lånte gumse så di feck lamungär. Att lägga till unge till lamm kan då tyckas onödigt, men det finns paralleller i fölunge och barnunge . I riksspråket förekommer lammunge framför allt i frasen vara dödens lammunge.

* avser att formen är konstruerad utifrån yngre former och inte finns bevarad i skrift

Språkrådets hemsida hittar man på www.sprakradet.se !

Lugnet i fårhuset

Nu har det varit så händelselöst i fårhuset en längre tid, att man börjar invaggas i något bedrägligt slags lugn. Efter det senaste årets turbulenta fårinnehav är det förvisso välkommet, men ändock suspekt.

Det mest dramatiska denna vecka, var att de tre gamla och Lille Bror hade lyckats stänga in sig i en liten avdelning, som ursprungligen var gjord för en ensilagebal. De hade puttat omkull en grind och klivit över, men pga av grindens lutning inåt, kunde de sen inte ta sig tillbaka. Vår "granne", som har hästar på samma gård där vi har fåren, hade upptäckt deras predikament och gett dem hö att tugga/ligga på; det fanns ju inget annat att äta där de befann sig och bara ett betonggolv att lägga sig på. Linda kom till deras räddning vid kvällsutfodringen.

Idag fick alla fåren ny halm. Det är så kul att se hur glada de blir av så lite. Nu är det en del hö i halmen, så fåren kastar sig över den och och pillar ut godbitarna. Och jag kastar halmen på fåren; en del blir helt övertäckta med halm, men det bekymrar dem föga, de bara mumsar vidare.

En del av fåren luktar väldigt mycket får just nu. Speciellt inne hos de gamla tackorna luktar det - får. Och de bägge som inte har lamm - Skrållan och Pippi - är sura på varandra och stångas och bråkar. Förmodligen är de brunstiga, kanhända luktar de extra mycket då? Jag tycker inte om fårlukt , eller när det smakar får om köttet, och jag kommer ihåg förra hösten, när fåren luktade så mycket, att jag blev rent illamående. Då tänkte jag att det var för att de var blöta och dana, men förmodligen var det brunsttid då också.

Våra kattungar Fröding och Selma växer så det knakar. Mest på bredden... Förmodligen får de mat både av våra hästgrannar och oss, plus att de tar en hel del möss. Fröding är värst; han är riktigt rund om magen. Lurven, honkatten som bor där sen tidigare, är så snäll och vänlig mot kattungarna; hon har tagit emot de små med öppna "armar". Vi var lite oroliga först, att hon skulle köra iväg dem, men icke. Det råder fred i stall och fårhus. Alla tre blev avmaskade för några veckor sen, sen Lurven kräkts upp en maskhärva... på bästa hästtäcket...

Till sist måste jag bara berätta om vår grannes barn, Alvin, som är 4 år. Mamma och pappa har ekologisk mjölkproduktion och satsar på annat ekologiskt också, såsom vindkraft och nu också rapsoljeproduktion. På kyrkans barntimme hade alla barn ombetts rita sin familj på ett färdigtryckt gult ark, där det överst stod "Tack Gud för min familj". Jag förmodar att de andra barnen ritade sin mamma och pappa och sina syskon. Men inte Alvin inte - han ritade gårdens nya rapspress! Enbart. Nu såg rapspressen i och för sig rätt mänsklig ut med ben och någon sorts kropp, men en rapspress var det. Detta har ju inget med får att göra, men är himla kul ändå!

Lammköttet distribuerat

Naturligtvis snöade det och var halt på lördag morgon, när vi skulle till Runsten för att stycka baggar. Startade i Lindas bil, men vände efter några hundra meter och bytte till min (med dubbdäck) efter att först ha kastat ut en massa skräp. Sålunda försenade kom vi fram blott tio minuter för sent till styckeriet/gårdsbutiken http://www.runstensgard3.se/ . Christer styckade och vi höll ordning på backarna -så att var och en fick den styckning som de begärt - och vägde och märkte dem.

Framåt lunchtid var vi klara med allt och satte oss i bilen för att köra till Kalmar och vår första leverans. Vi ringde runt till kunderna och förvarnade att vi var på gång och det klaffade utmärkt hela vägen. Så mellan Kalmar och Rockneby tog alla tio baggarna slut; det kan ju vara bra att veta, att 10 små baggar räcker ca 2,5 mil. Några kom i och för sig dagen efter och hämtade sina lamm i Rockneby. När vi väl kom hem var vi stelfrusna eftersom vi sprungit ut och in ur bilen och haft ACn på LOW hela tiden för köttets skull; den som körde fick ha vårt enda par vantar.

Nu väntar vi på att Frank ska bli klar med skinnen från fåren vi fick slakta pga fotrötan i somras. Han trodde de skulle bli klara i januari/februari. Och ullen kanske vi kan köra upp till spinneriet http://www.solkustens-spinnverkstad.com/ framåt senvintern. Annars består fåreriet just nu av att åka och mata dem två gånger om dagen och se till att de har vatten; inte alltför betungande alltså.

Baggarna har farit

Då var det över för den här gången. Tio baggar åkte sin sista färd i förmiddags tillsammans med några kor och en stor avelstjur. Inte undra på att de var aningen tveksamma till att gå ombord...

Chauffören Anders är dock lugnet själv och med påtryckningar medelst spånskiva, trippade snart de första upp på rampen och vips följde resten med.

Frank, garvaren kommer nog få sig ett garv (förlåt) när han ser Bandits skinn. Ingen vet varför vi satte skinnåtertag på en rakad bagge... Kanske samma typ av hjärnsläpp som inträffade när vi lät klippa nämnda bagge...? Men gjort är gjort och lite har ju pälsen växt ut så man kan säkert göra något roligt av det.

Pyntat och klart

Idag satte vi i märken i baggarnas öron. Slaktbilen hämtar dem imorgon. Grönt märke för köttåtertag, rött för skinnåtertag. Ser jullikt ut. Tio stycken är de, som får åka med Anders när han kommer med sin lastbil. Känns inte särskilt sorgligt; de har haft ett toppenliv och man får bara hoppas att det inte blir alltför stressigt på slakteriet. Helst skulle vi vilja slakta alla lamm hemma, men det går ju inte.

Alla tio är uppbokade av sparsmakade lammköttsälskare. På lördag styckar Christer på Runstens gård dem och så levererar vi till våra kunder i Kalmar, Lindsdal och Rockneby. Ungefär hälften av kunderna köpte kött av oss förra gången och vill nu ha mer, vilket är väldigt roligt. Sen har det tillkommit nya intresserade, som vi hoppas också ska bli nöjda.

Annars är allt lugnt i fårhuset. Lilla lammet är skuttigt och gillar att stångas. Mamma Anna och hennes två sällskapsdamer är måhända en smula trötta på den lille, som förgäves försöker få igång dem. Pippi sparrade honom lite förstrött, när han skulle stångas, men övergav honom snart för ensilagegivan. Det är inte lätt att vara liten och benen är fulla av spring...

Färdigstängslat

Så var då uppsättandet av fårnätet klart! Hela lördagen gick åt till detta - och det regnade bara lite grann!. Nu har vi en stor hage inhägnad med fårnät och inuti denna hage delar vi av med elstängsel. Gårdagens arbete innebär att vi inte behöver vara oroliga för att fåren ska gå igenom elstängslet, nu kommer de ändå ingenstans.

Och lille Bror växer och står i. Han hoppar och skuttar och leker för sig själv och de tre nornorna vakar över honom.Fast nog hade det varit kul om han haft ett annat lamm att busa med.

Alla våra ungbaggar har rätt präktiga horn, utom Gummi-Tarzan som nästan är kullig; han har bara några centimeters hornpiggar att stoltsera med. Just därför hade den kraken fastnat mellan tenarna vid foderbordet - bra ställe att fastna på i och för sig, om man är får... - men vi var ju i krokarna, så vi upptäckte honom ganska snart.

Nästa måndag ska baggarna till slakt och sen kanske något slags vinterlunk kan infinna sig med tillsyn morgon och kväll, i väntan på att lamningarna ska börja i februari/mars. Hoppas kan man alltid...(Inser att vi måste vaccineras mot blåtunga och att vi ska ta maedi visna-prov och Länsstyrelsen ska komma ut och kontrollera/godkänna fårhuset och så ska vi slakta de två gammtackorna som inte lammade också.) Men sen så!

Invigning av Lilla Lamms nya fårhus

Det minglades och sippades glögg när Lilla Lamm, efter ett år i fårbranschen, invigde sitt andra fårhus. Ett 30-tal personer hade samlats för att se Lill och Linda klippa (förlåt, skära med slö kniv) bandet (förlåt, halmsnöret) och stämningen var hög trots kylan. En barock kör underhöll och gästerna lät sig väl smaka av buffén; muffins och pepparkakor med ädeloströra, serverad på rundbalar.
Det minglades och åts pepparkakor när Lilla Lamm hade invigningfest i fårhuset.

En Lillebror

I slutet av förra veckan fick tant Anna en liten bagge. Det var allt som blev av höstlamningen. Den lille är alltså syskonlös och får således heta Bror. Han är brun med vita ben och en stor vit hätta och mammas vita kors på nosryggen. Han är söt.


Ungbaggarna är hemtagna och ska till slakt om två veckor. De hade slut på bete i sin hage, så de får äta ensilage nu resten av tiden.


På onsdag kväll ska vi ha en liten fårhusinflyttningsfest. Inviterade är de som varit oss behjälpliga med fåren på ett eller annat sätt. Varma kläder har anbefallts.

Just nu står alla får inne p g a trassel med eltråden. Förhoppningsvis hittas felet under dagen, så tackorna kan gå ut och frysa, istället för att stå inne och frysa. Nå, de fick massor med nytt strö igår, som de kan bädda ner sig i. Gamla Skrållan fick en stor kaka halm, över sig där hon låg; täckte hela fåret utom huvudet. Det var tydligen skönt därunder, för hon skulle inte flytta på sig inte.

Och ullen verkar vi inte bli av med i första taget. Solkustens ullspinneri tar emot ullen tidigast i vår, men det innebär inte att de börjar spinna den då, utan bara att de kan förvara den fr o m då. Inget att göra åt, bara att avvakta...

RSS 2.0