Lite lamm och lite framfall

Naturligtvis hade Cocos lammat två fina bagglamm (Emil och Ecco) när jag skulle snabbkolla vid lunch, innan jag vid 12.30 skulle skjutsa grannen till lasarettet... Naturligtvis valde Dinkel (syster till psykoDurum) att lamma just då och valde också att få livmoderframfall samtidigt. (Fast det visste jag inte då, att det var ett framfall; det såg ut som Choklads köttklump med ofullgångna lamm och en efterbörd.)

Lilla dumma Dinkel skulle inte lamma inne, som de andra tackorna, nej hon gick ut och la sig utanför vindskyddet i värsta sörjan och födde fram Epi (och sin livmoder). Jag fick lägga lammet framför tackan, på en bit presenning (vindskyddet) och sen hämta hö att lägga honom på. Han frös så han skakade och det blåste hårt rätt på mamma och barn, så jag tillverkade vindskydd av stora säckar som jag fyllde med hö.Som tur var var Lindas moder just då på Fiket, så Linda kunde kvista ner och ta hand om Cocos och hennes lamm och Dinkel och hennes lamm. Dinkels livmoder fick dock vår superveterinär Kersti ta hand om och tvätta och lirka tillbaka in och sen försegla med ett snyggt korsstygn. (Kersti hade på 15 år endast haft tre fall av framfall på får, så det kändes självklart att vi skulle prova på denna form av trubbel. Vi måste ju se till att veterinärerna håller sig alerta.)

Positivt denna dag -förutom tre välskapta och fina lamm - var att Enya fått börja dia Durum, utan vår medverkan. Tydligen går det bäst att få dia om hon diar bakifrån, då verkar Durum acceptera det som sker bäst. Men vi har även sett henne dia lite från sidan. Trägen vinner!

Dilba och hennes osedvanligt vackra dotter Enya (vit med grå översida) fick börja kampera med de andra i mammlammhagen. Det började inte bra, för Dilba blev smått hysterisk och sprang omkring och stissade upp alla andra invånare, så hon åkte på däng från både Dott, Chutney och Bolly. Enya blev förvirrad och trodde att Dott var hennes mamma och åkte på en propp hon med. Till slut lugnade Dilba ner sig så pass att Enya kom åt att dia lite, vilket gjorde att mamma sansade sig och taggade ner. Enya - minst av alla i hagen - var överlycklig att äntligen få sträcka på benen. Hon hade stått och studsat i den lilla lamningsboxen några dagar och igår studsade hon rejält på de stora ytorna; hon såg ut som en liten konstig hare.

Chutneys Explorer har blivit rejält stor nu på bara 1 1/2 vecka. Inte undra på när han är ensam om alla den mjölken... Kan tippa på att han väger 6-7 kilo nu.

Nu är det snart dags för lunchkollen. Undrar om det är något på gång..........


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0