Knarkarfår

Efter att Bella betett sig konstigt och spytt spannmål var det lugnt några dagar. Sen var det Bella och ett lamm som tuggade fradga och hoppade och skuttade så att de ramlade omkull. Bella spydde igen. Efter det var det Caramelles tur att göra om samma sak några dagar senare. Några minuter efter dessa "anfall" var fåren normala igen och återgick till betandet.

Jag ringde vår veterinär Kersti, som sa att allt tydde på förgiftning. Förmodligen har de ätit för mycket ekollon och fått dessa symptom. En del individer får smak för ekollon och blir lite beroende. De får svårt att svälja och när de kastar sig över spannmålen får de panik för att de inte kan svälja och kan börja kasta sig omkring pga av detta. Fradgan kommer också av att de inte sväljer ordentligt. Förmodligen har även själva rusningen till spannmålen viss effekt på symptomen, då fåren blir upphetsade.

Nu har vi dem som vanligt under daglig uppsikt och är det något mer får som verkar dåligt tar vi hem dem till vinterlagården med en gång.

Ekollon är inte att leka med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0