Små lamm, smarta lamm, sena lamm

Äntligen har våren kommit på riktigt. Snön är (ganska) borta och vårblommor tittar upp.

I lammhuset har ensilagen kommit in igen, efter ett tvåveckors uppehåll då fåren fått hö. Tackorna fröjdade sig mycket när de förstod att de skulle få "grönt" igen och det bräktes och klättrades på grindar. Småttingarna fattade väl ingenting, men likväl bräkte de, mest för att mammorna bräkte.

De sista instängda - Caramelle med lammen Dixie och Dumle - fick komma ut till resten av flocken imorse. Dixie har tagit sig såpass bra, att hon klarar sig bland de andra lammen och tackorna. Hon och brorsan följde mamma så fint till ensilagebalen och passade på att dia medan Caramelle njöt av maten.

Vårt första flasklamm Diva fick sällskap av vårt andra flasklamm Decibel, som bott med lille Deli hos Lindas föräldrar någon vecka. Decibel och Deli flyttade till egen lya i fårhuset i söndags morse, men Deli var inte riktigt mogen att bo i där och fick återbördas till Kerstin och Lennart imorse. Decibel däremot ville ut till de andra småttingarna, så nu delar hon och Diva på lammbaren och förser sig själva när de är sugna. 

Igår eftermiddag välte jag omkull de sista tackorna och klippte klövarna på dem, så nu är de pedikyrerade inför utsläppandet. Bara Choklad återstår; jag ville inte stressa henne, ifall hon nu är dräktig. Hon borde lamma snart; det är fem dagar sen någon lammade senast.

Diva är en liten överlevare. Vi har sett hur hon nalkas både mamma och andra tackor bakifrån och hinner få i sig några droppar innan tackan ifråga märker vad som sker och buffar bort henne. När jag klippte Bettans klövar passade Diva på att förse sig, medan tackan låg på sidan och inte kunde försvara sig. Hon tog några ordentliga klunkar, fast egentligen var hon nog rätt mätt, för hon hade precis tankat lammnäring.

För tillfället är fåren instängda i lagården pga av att det är så klafsigt ute, rena gyttjan och stora sjöar. När det blivit torrare ska vi ställa iordning lammhagen, där ingen gått på två år, så de får gå ut i solen igen. Vi gjorde iordning den redan i höstas, men vintern har demolerat det mesta.

Igår hade Linda vernissage på sin fårutställning - Får jag?!! - på sitt fik. Några får har fastnat på bloggen www.fikochbutik.blogg.se .


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0