Lassie påbörjar sin bana

I fredags stack Lassie och jag iväg till Gotland, närmare bestämt till Lärbro, där Lassies uppfödare Kerstin bor. Det hade dragit ihop sig till valpträff och Kerstin ville kolla lite vad valparna gick för. De är ju nio månader nu och en del hade visat intresse för får och en del inte. Lassie är mycket förtjust i våra egna får, men vi har inte gjort mycket mer än låtit henne vara med bland dem.

Förutom Lassie var där Kerstins två egna tikvalpar - Jemma och Kicka, en bror vid namn Ossi och en syster till som hette Tilda.

Kerstin tog in hundarna en och en i en stor fålla med 5-6 tackor. Först hade hon hundarna i koppel och började med att få hundarna att fatta, att de kunde flytta på fåren. (Och om fåren inte flyttade sig, knackade Kerstin på dem med en pinne, så att de flyttade sig.) Så gick hon runt runt med hundarna och visade att de kunde tränga bort fåren från staketet/fårgrindarna. Efter ett tag släppte hon hundarna lösa och de fick fortsätta på samma vis. En annan sak de lärde sig var att det går lättare att flytta fåren om man kommer bakifrån.

Alla valparna var "vänstervridna" och ville gå i vänstervarv hela tiden, Lassie likaså. Några gånger kunde Kerstin vända henne och få henne att åtminstone påbörja ett högervarv. (På söndagen gick hon lättare in i högervarv.) Till slut hade Lassie fått tackorna att stå stilla i mitten och då fortsatte hon att kuta runt dem många varv; det verkade som att hon tyckte det var väldigt roligt. Att stanna på kommando tränades de på också naturligtvis.

De fem syskonen var duktiga allihopa, när de väl fattat vitsen med det hela. Att se hundarnas entusiasm var härligt. (Fåren var mindre entusiastiska. När hund nr fem kom in i fållan riktigt såg man hur de stönade: "Herregud, hur många hundar ÄR det? Tar de aldrig slut...?)

Efter träningen följde vi med Kerstin till Lagotto-klubbens tryffelsökartävling. Hon skulle ha vallningsuppvisning där och tog med sig tre hundar dit. Hundarna fick valla får på en slalombana och lite annat, en i taget, så att åskådarna skulle få se hur olika hundarna jobbade. Lassie satt som på nålar och ville så gärna vara med på fältet och visa hur HON skulle gjort...

När Kerstin packat in fåren i fårvagnen och fältet var tomt fick Lassie springa omkring som hon ville. Hon passade på att springa samma vägar som hundarna och fåren tagit förut, och det såg ut som om hon låtsasvallade utan får.

Efter kvällspromenad och kvällsmat stöp hon i säng och var helt borta för omvärlden. Jag har aldrig sett henne så slagen till slant.

Morgonen därpå körde Kerstin ett fållpass till med Lassie och var nöjd med hur fort hon lärde sig. Skogspromenad och sen avfärd till färjan. Egentligen skulle vi åkt med 17-färjan, men den var inställd pga vädret, så vi fick åka med stora färjan redan kl. 12. Det guppade rätt skapligt på den också; kapten sa att vågorna var tre meter höga. Lassie hade lite svårt att slå sig till ro där hon gled omkring på golvet, men till slut somnade hon och drömde säkert om får.

Kommentarer
Postat av: Lennart

Mycket trevligt att läsa och är dessutom välskrivet. Har du möjligtvis någon beröring med litteratur till vardags?

2009-10-06 @ 13:44:24
Postat av: Lill

Hej Lennart!



Tack! Nej, jag har ingen litterär anknytning, men tycker mycket om att läsa.



Lill

2009-10-07 @ 06:56:47
Postat av: Lennart

Hej!



http://www.sr.se/cgi-bin/stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=3151593



Håll koll!



H-n!

Lennart

2009-10-07 @ 21:50:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0