Bråttom, bråttom

Igårkväll ringde Conny Klippare och vi bestämde att han skulle klippa fåren när han var på hemväg från Öland på söndag eftermiddag.

Så tidigt imorse gjorde vi i ordning lagården till tackorna med ströbädd och grindar. Lördag morgon hämtar vi hem tackorna från sommarbetet och ställer in dem under tak; de måste vara torra när de klipps. Istället kör vi bort baggarna till tackornas sommarhage, där de får gå och loda tills det är dags för slakt. Vi måste stödutfodra dem förstås, men vi tror att de skulle ha lite svårt att hålla sig på sin sida av elstängslet (hemma vid lagården), när det nu kommer att vara brunstiga tackor på den andra sidan, speciellt som det inte är något vidare drag i eltråden.

Gevalia och hennes dotter Björk, kommer att få gå i den gamla bagghagen vid lagården pga klövrötan (Björk var halt idag) och de kommer att skickas till slakt tillsammans med baggarna sen.

I år kommer tackorna att få en stor, fin vinterhage att sträcka ut i. I mitten kommer vi att stängsla av en innerhage, där lammen (och deras mammor) ska få gå i vår. Lammen är känsliga för parasiter, därför ska de ha så rent bete som möjligt. I sommar har hästen Hazard betat hela fårens vinterhage, men nu får han återvända till sin egen vinterhage.

För övrigt verkar tackorna vara helt bortkollrade av Hampus, för de är hemskt dåliga på att komma på biltutningar, visslingar och rop nuförtiden. De var mycket duktigare innan Hampus gjorde entré. Anarkister har de blivit. Anarkister med magnifika vinterfällar; de stora tackorna är jättebreda över ryggarna och lilla Caramelle är en boll på spinkiga ben. Ska bli festligt att se dem klippta!

Jaja, anarkister eller ej - huvudsaken är att Hampus har gjort sitt jobb, vilket vi hoppas att han har gjort. Vi har inte sett honom betäcka någon tacka ännu, men det är väl kanske det de håller på med, när de inte kommer i tid till krossutdelningen...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0