Hampushämtning avslutad

Så har då Hampus kommit till sitt nya hem i Rockneby och går tillsammans med våra bagglamm Ctig-Helmer, Charlie, Chabo, Carl-Gustaf och Chaplin. De små vart djupt imponerade av Hampus' storlek på kropp och horn och fann det för gott att lägga benen på ryggen, när den store snälle baggen ville hälsa. Dagen efter gick de dock allihop i en liten flock och var så såta vänner så. Ingen verkar ha bråkat och det är bara att hoppas att det fortsätter så.

Sent i måndags kväll stack vi iväg till Ödeshög, där Hampus bodde innan. Ann-Charlotte Fokine heter hans förra ägare och hon bor bara någon mil ifrån den Samuelssonska sommarstugan. Vid ettiden var vi framme i stugan och stöp i säng. Tisdagen ägnades åt grannumgänge, turistande i trakten, loppisar och mat. Vid åtta körde vi så till Sjönäs och Hampus. Ann-Charlotte har värmlandsfår och angorakaniner www.sjonas-angora.nu och handarbetar mycket. Linda köpte blandgarn och tog med sig några härvor med medföljande mönster för att sälja på Fik & Butik www.fikochbutik.se .

Efter avhämtningen fick han bo över natten i hästtransporten på ett tjockt lager hö och med vattenhinken nära till hands. Tack och lov regnade det till och från på tisdagen och det blev ingen bastu av hans bostad; det var rentav riktigt mysigt därinne.

Kvällen blev sen och vid ett var vi i stugan igen. Strax därefter gick vi upp (halv fem) och körde hemåt. Eftersom Linda skulle öppna fiket kl. 11 måste allt klaffa. Vid 9 anlände vi till baggarnas hage, gjorde i ordning fotbadet (vi hade grävt en grund grop i baggstorlek och täckt med en presenning. I med vatten och Vircon Z, sätt fårgrindar runt och vips har man ett fotbad). Däri fick baggen stå 20-30 minuter. Linda passade på att göra ren transporten och ge baggarna nytt vatten och annat, medan jag stod och vakade över Hampus så att han inte skulle ta sig för att rymma. Matade honom med diverse örter och blev lite tjenis med honom.

Tack och lov verkar alltså Hampus vara en vänlig bagge, men hur eller hur är det i alla fall nervöst att handha ett okänt djur av den storleken och med de hornen. Det räcker med att han kommer emot med skallen, så känner man vilken enorm kraft han besitter. Nu får han gå med småbaggsen till i höst, när de ska slaktas/säljas, då får han gå över till tackorna och göra många små lamm. Han har gett ett flerta olika färger på sin avkomma hos Fokines och det ska bli spännande att se vad han ger i vår kulörta hjord. Tackorna kommer att falla som furor för honom; det är ett som är säkert, t o m Gevalia...


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0