Lilla Lamms Lilla Hjälpreda född

Igår föddes i Lärbro på norra Gotland Lilla Lamms border collievalp. Fyra tikar och två hanar består kullen av och mamma heter Ammi och pappa heter Kosmos och uppfödare är Kerstin Johansson, Tingsbackens kennel.

Beslutet att införskaffa en vallhund växte fram under sommaren som gick. Visst är det bra motion att jaga/valla får, men till slut tröttnar man, speciellt om man har en veterinär som står och väntar på att man ska få tag i det j-a fåret. De gamla tackorna kom ju alltid när man hade en godishink med sig; de yngre var motsträvigare och mer misstänksamma, medan lammen var rent av hopplösa.

Varje dag körde vi ner till sommarhagen och räknade fåren och såg till att de hade det bra och inte var sjuka på något sätt. Och bara att göra det kunde ta sin rundliga tid. Alltid saknades något/några får (må ingen skugga falla över dig och din dotter Gevalia...), som vi fick gå och leta efter. Och några gånger hade det faktiskt hänt något - ett lamm blev uppätet, en tacka låg halvdöd längst bort i hagen.

Det har funnits många tillfällen då vi önskat att vi hade en utbildad vallhund till vår hjälp.

Nu ska vi då köpa och träna en egen border collie. I år kommer vi inte att ha någon reell nytta av den; man börjar inte träna en vallhund förrän den är bortåt året, men nästa år! I år blir det till att gå kurser istället och öva allmänlydnad och ha roligt med jycken.

Fortsättning följer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0