Fårhuset tar form

Nu börjar fårhagen likna en fårhage och fårhuset ett fårhus!

Lördagen och söndagen ägnades nästan helt åt vår nya fårgård. Den första vinterhagen är nästan klar, med fårnät på två sidor och fyrtrådigt elstängsel åt tredje sidan. Den hagen är som en tårtbit med ingången till fårhuset i smala änden. Gårdens ägare körde över hagen med betesputsen först och Lindas man gick över sista biten med trimmer, så det blev snyggt och prydligt. Låter konstigt att klippa gräset innan man släpper ut fåren, men förväxt gräs äter de inte gärna. Hinner det däremot komma upp lite späda strån efter klippningen, äter de det med förtjusning. Min pappa har lärt mig, att får helst inte äter gräs som är längre än en handsbredd.

Och inne i fårhuset är nu golvet tillfixat, den stora tillbommade dubbeldörren öppnad och de ruttna nederdelarna bortsågade. Dörrarna ska helt eller delvis stå öppna, så att fåren kan komma och gå som de vill. I och med att dörrarna är så höga, ska vi sätta vindväv över övre delen av öppningen. På så sätt kommer frisk luft och ljus in, men det kan inte blåsa in genom väven.

Foderplatserna tog form igår. Gården vi huserar på hade kor förut och de gamla fodergrindarna de hade till korna, fick vi överta nu. Efter högtryckstvätten blev de som nya och funkar jättebra längs med vår fodergång. Vi får snickra till foderbord att hänga på grindarna förstås, men nu kan vi jobba inomhus med lyse och el, så vi är inte beroende av dagsljus för sådant.  Längs en annan plankvägg sågade Linda ut matplatser till ett tiotal får. De får sticka huvudet igenom väggen och äta på andra sidan, där det ska sitta foderbord. Sen ska vi också ha två långa foderbord utomhus, allt för att fåren ska ha tillräckligt med utrymme för att äta (45 cm/får säger reglerna).

Nu ska vi ta träckprov på uteliggarfåren innan vi tar in dem för vintern. Har de parasiter av något slag får vi avmaska dem och då får de gå kvar tre dagar i hagen, sen ska de vara parasitfria och vi flyttar över dem till deras fårhus. Där ska Conny klippa dem någon dag. Men först måste Länsstyrelsen komma ut och besiktiga vårt fårhus och ge oss klartecken. Och så måste vi ha inflyttningsfest också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0