The Acid Test

Måndagen den 9:e juni var ett datum som varken Linda eller jag hade sett fram emot. Det var den dagen slaktbilen skulle komma och hämta 8 bagglamm, en galltacka (som inte blivit dräktig trots betäckning) och vår stora bagge Bonus.

Lördagen före gick åt till att hämta slaktdjuren från de olika hagarna de gick i och samla ihop dem i det gamla fårhuset, som numera står sommartomt. Inte det lättaste i vanliga fall och än värre denna gång med två dåliga ryggar. Till slut hade vi dem på plats iallafall. Söndagen gick och så kom Dagen D.

Avtalad tid för hämtning var kl. 8.00 och exakt på slaget åtta rullade Anders in på planen vid fårhuset. Lastningen gick utan mankemang och en halvtimme senare körde Anders iväg med grabbarna och Lisa. Och det kändes inte alls hemskt! Anders var så lugn och trygg och hade så fin hand med fåren, så när han sa - Nu tar jag hand om dem, så de kommer i ordning på slakteriet (KLS/Danish Crown), kändes det OK.

På tisdagen slaktades de och tämligen omgående fick Linda en slaktrapport, där det stod, att av våra 8 lamm (ca 6-7 mån.) var 5 av butikslammklass och en vägde 400 g för lite för att han skulle få den klassningen. Butikslamm är den bästa klassningen, så muskelmängd och fettansättning och sådant var alltså mycket bra. Resten av lammen var nästan lika bra och det var ju jättroligt att få på papper! Konstigt nog var det vid det tillfället som det kändes lite i hjärtat ändå; våra lamm var faktiskt döda...

Nå, på onsdagen kördes våra 10 lamm o får till Runstens Gård där Christer senare skulle stycka dem. Där fick de hänga till lördagen, då vi hämtade vår hyrda kylbil och körde till styckningslokalen. Mellan 8 och 13.30 styckade Christer, och vi hjälpte till lite här och där, packade och vägde, och hade en väldigt trevlig och fnissig förmiddag. Har ni vägarna förbi Runsten, så missa inte Runstens Gårdsbutik http://www.runstensgard3.se/.

På eftermiddagen körde vi ut köttet till kunderna med början i Krafslösa. Vidare till Törnerum och Rockneby och till slut till Lindsdal. En kund dök aldrig upp, så vi fick snabbt hitta en ny köpare till den sista lammhalvan och sedan köra iväg uppåt Pataholm och leverera. Efter att vi lämnat tillbaka kylbilen åkte vi hem och grillade. Lamm naturligtvis. Tämligen trötta efter en händelserik dag.

Flera av våra kunder stod i princip med grillen på och väntade på sitt kött och någon hade inte kunnat hålla sig, utan hade ätit kyckling i väntan på lammet. Om ni köpare läser detta får ni gärna skriva en kommentar om köttet och hur ni tillagade det och tipsa om bra recept. Vi har tänkt ha en receptsamling på vår hemsida, så vi tar gärna emot era egna!

Och är det någon av er som förtvivlat letar efter lammbrässen, så är det bara att erkänna - Linda och jag har tagit den... Av ren nyfikenhet. Gud vet vad det är, men det ser ut som fiskmjölke, några cm långt, mycket oaptitligt, men vi måste proväta det iallafall. Kalvbräss har man ju hört talas om. Rapport kommer senare. Vi ville ha tillbaka hjärta, lever, tunga och njurar från våra lamm, men KLS kunde inte ge oss just våra lamms inälvor, utan det kunde bli andra lamms organ och då var det inte intressant för oss.

Och Lennart - till hösten förväntar vi oss att du och Maritha bokar ett par lamm...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0