"Fem på rymmarstråt"

Nu har tanterna på herrgården rymt en gång för mycket och blev så igår deporterade till den stora sommarhagen där de får gå med den övriga tackflocken.

Jo, de har roat sig lite till och från under sommaren. I juni hittade vi stängslet nedsprunget, dock var tanterna inne i hagen. Sen har de varit i Veronicas trädgårdsland. Och i åkern bredvid. Och ute på gårdsplan och i lagården (men då blev de tjuvvallade av Jazza, border collien). Och häromdagen kom en flanör och sa att han sett ett ljust får gåendes utanför hagen och när han kom närmare, böjde hon sig helt sonika ner och lyfte upp nedersta tråden på sin ulliga nacke och gick in igen. Med järnvägen knappt 100 m ifrån hagen känns det inte bra att ha rymmarfår.

Och igår morse kom samme flanör med sin kamrat och tjoade på mig i min trädgård. Då hade de vallat alla fem tanterna från vägen och upp på gården. Det var bara att sätta sig i bilen och köra dit och peta in dem i hagen igen medelst en hink kross. Precis det man har tid till före jobbet... Men då var måttet rågat och på kvällen ställde vi dem i hästtransporten och körde ner dem till övriga flocken.

Väl där var gamla Ida, som nog varit den som lett flocken i sommarhagen, tvungen att gå i clinch med alla fem gamla tanterna, som tyckte att de skulle vara ledare nu. Vi vet inte vem som fick övertaget till slut, men alla verkade ha slutit fred när vi avlägsnade oss.

Och - peppar peppar - verkar både Zoéga och Stolly vara pigga nu. Vi har kvar Stolly hemma en vecka till och om hon inte får tillbaka bölderna, kan vi släppa tillbaka henne till flocken.

Nu börjar det dra ihop sig på alla fronter. Först och främst måste vi börja stängsla runt det nya fårhuset. Sen ska det börja planeras inför Fårets Dag i Borgholm, där vi ska hjälpa till. Och så ska baggen släppas med tackorna. Och alla fåren ska hämtas hem inför vintern. Och så ska de klippas. Och snart får vi nog tillbaka skinnen från slakten i juni från garveriet i Flygsfors. Och så är det slakt igen. Och styckning och försäljning. Och den 14:e september är det hantverksdag och skördefest i Sporsjö, där vi ska visa upp ull, garn och trådfår (se hemsidan). Jaja, en sak i taget...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0